POSETA PREMIJERKE SLOVENIJE: Vojni inženjerci u Obrenovcu i Krupnju
Foto: Tanjug

Obnova poplavljenih područja

POSETA PREMIJERKE SLOVENIJE: Vojni inženjerci u Obrenovcu i Krupnju

Srbija -
Minstar odbrane Bratislav Gašić istakao da je oko 200 objekata oštećeno i sa napuklinama, a da je 17 kuća srušeno, dok je 11.000 objekata iz raznih razloga ugroženo

OBRENOVAC - Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas da pripadnici Vojske Srbije u ovom trenutku preduzimaju korake na rušenju objekata koje su pretrpeli najveću štetu u poplavama i u koje građani ne mogu da se vrate.

"Krenućemo i sa izgradnjom novih, jer smatramo da naša vojno građevinska direkcija može to najbrže da uradi u Krupnju i Obrenovcu", rekao je Gašić u Obrenovcu koji je obišao zajedno sa premijerkom Slovenije Alenkom Bratušek.

Gašić je naglasio da sada "sve naše inženjerijske snage angažujemo na taj deo". Upitan o situaciji u Obrenovcu, Gašić je istakao da je oko 200 objekata oštećeno i sa napuklinama, a da je 17 kuća srušeno, dok je 11.000 objekata iz raznih razloga ugroženo.

Prema njegovim rečima, stručne i opštinske komisije treba da daju nalog koji su objekti za rušenje, koji za sanaciju, a potom će vojska obaviti svoj deo posla. Ministar odbrane je naglasio da pripadnici VS ostaju u Obrenovcu da pomognu, apelujući na građane da im izađu u susret i pomognu jer su neprestano na terenu i rade po 24 časa dnevno.

Govoreći o situaciji sa vodom za piće, Gašić je izrazio očekivanje da će taj problem uskoro biti rešen, naglasivši da to zavisi od analiza koje vrši Zavod za javno zdravlje.

"Gledamo da što pre osposobimo i vodovod...znate da smo imali 21 arterski bunar koji je bio oštećen i pun mulja", rekao je Gašić.

Na pitanje zašto nije ukinuta vanredna situacija u Obrenovcu, ministra odbrane je objasnio da je to urađeno kako bi se bolje organizovale nabavke i obavilo sve ono što mora da se uradi i obavi sr brže, uključujući i eksproprijaciju zemljišta i dobijanje građevinskih dozvola za gradnju kuća.

"Zato se i VS uključila da svojim mašinama, stručnjacima i građevinskim inženjerima da bude od pomoći i ovde i u Krupnju", rekao je Gašić.

U Obrenovcu i dalje se radi na popravi kolektora za fekalnu kanalizaciju. Vojska je izbacila gomile stvari koje je poplavni talas pretvori u đubre dok se istovremeno vrši i dezinfekcija terena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track