UŽAS: Pljačkaši grobova haraju Čenejom
Foto: Reuters

Porodice ogorčene

UŽAS: Pljačkaši grobova haraju Čenejom

Srbija -
Kad sam ulazio u grobnice i kad sam video i zatekao to što sam zatekao, mislim da možete da pretpostavite šta, ja sam to doživeo kao drugo sahranjivanje svojih najmilijih, svojih roditelja i sestre, navodi Dušan Vojvodić

ČEČEJ - Bizarni slučaj otkopavanja grobnica, nakon godinu dana, ponovo je zabeležen na čenejskom groblju, porodice su ogorčene, a policija traga za počiniocima.

"Vandalizam. Pljačka grobnica. Nijedna od tih reči ne opisuje ono što nam se dešava", tako počinje svoju priču Dušan Vojvodić, čija je porodična grobnica, za samo godinu dana, nekoliko puta bila na meti lopova.“Kad sam ulazio u grobnice i kad sam video i zatekao to što sam zatekao, mislim da možete da pretpostavite šta, ja sam to doživeo kao drugo sahranjivanje svojih najmilijih, svojih roditelja i sestre“, navodi Vojvodić. Policija je za ovaj slučaj podnela Tužilaštvu krivičnu prijavu za krivično delo povrede groba. Za počiniocima još tragaju.

Dok porodice koje imaju zakupljena grobna mesta na čenejskom groblju, najveću odgovornost vide u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pod čijom je ono ingerencijom.

U parohiji SPC u Čeneju, za B92 kažu da se i oni nalaze u istom problemu, kao i porodice, s obzirom na to da je groblje u Čeneju najčešće na meti lopova noću, kada obezbeđenja ovde nema, očekuju da im u tome pomogne policija.

Takav stav crkve, građani ne prihvataju. “Takvu neodgovornost, takav nehaj, od zemaljskih poslanika nisam zaista mogao očekivati. Pogotovo što je ovo groblje pod uzpravom SPC i on je tu prvi čovek koji je odgovoran za stanje na groblju“, kaže Vojvodić.

Lopovi sa groblja odnose sve od čega mogu imati minimalnu zaradu - vaze, mesingane ručke, slova sa spomenika. Ti predmeti najčešće završavaju kod prodavaca sekundarne sirovine. Lopovi pokušavaju i da ih preprodaju kamenorezcima.

“Bilo je slučajeva da nam nude vaze, skinu sa groblja vaze, onda vam nude, ali retko ko od nas hoće to da prihvati, jer jednostavmno sve se to na kraju i dozna i sve i onda bolje biti miran“, navodi kamenorezac Mihajlo Kongo. Osim skrnavljenja grobnica, građani su razočarani i što se groblje, kako kažu, pretvara u deponiju. U parohiji, pak, lopticu prebacuju na građane, jer oni redovno ispred groblja bacaju smeće. Samo do marta, sa groblja je izneto 30 kamiona smeća.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track