Glad u Subotici: Nedostaju obroci u Narodnoj kuhinji, triput više zainteresovanih

Nemaština

Glad u Subotici: Nedostaju obroci u Narodnoj kuhinji, triput više zainteresovanih

Srbija -
Penzija mi je 12.000 dinara, i to jedini je prihod u celoj kući, te nam puno znači što ovde imamo obezbeđen ručak, a za ostalo ako se nađe, kaže jedna Subotičanka

SUBOTICA - U Narodnoj kuhinji Crvenog krsta u Subotici spremaju se obroci za 1.100 građana, ali su potrebe u najvećem gradu na severu Bačke skoro tri puta veće.Za njen rad grad je u budžetu za ovu godinu namenio 23 miliona dinara, tako da funkcionisanje narodnog kazana, iz kojeg se obroci dele na 22 punkta, ne bi trebalo da bude dovedeno u pitanje.

- Puno nam znači što ne moramo da kuvamo, već dobijamo topli obrok od Narodne kuhinje, jer su naša primanja jako mala i veoma brzo ostanemo bez novca za hranu - kaže Tibor T., koji sa suprugom sa invaliditetom živi od 9.800 dinara socijalne pomoći.

Pojedini kuvani obrok za svoju porodicu u Crveni krst već godinama svakodnevno dolazi i Margita K.- Penzija mi je 12.000 dinara, i to jedini je prihod u celoj kući, te nam puno znači što ovde imamo obezbeđen ručak, a za ostalo ako se nađe - kaže Margita.Iako se za rad Narodne kuhinje izdvajaju sredstva, svima je jasno da je gladnih mnogo više nego obroka koji se pripremaju.

- Pre formiranja budžeta, izašli smo sa zahtevom da u 2015. godini pokušamo da obezbedimo 1.500 obroka za naše korisnike, ali zbog ekonomske situacije, nisu obezbeđena sredstva u dovoljnoj meri da bismo zadovoljili potrebe za toliki broj najugroženijih sugrađana, tako da ćemo ove godine zadržati isti broj korisnika kao i lane - predočavaju u Crvenom krstu.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track