(FOTO) U CENTRU NOVOG SADA: Pronađena grobnica iz 18. veka!
Foto: Tanjug

Počela iskopavanja

(FOTO) U CENTRU NOVOG SADA: Pronađena grobnica iz 18. veka!

Srbija -
Ostatke groblja su juče popodne otkrili radnici JKP Put, a arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture jutros su počeli iskopavanja
1 / 3 Foto: Tanjug

NOVI SAD - Na Žitnom trgu u Novom Sadu, prilikom rekonstrukcije kolovoza, otkriveno je oko 50 grobnica koje su nekada bile deo groblja uz crkvu srušenu pre skoro 100 godina.

Ostatke groblja su juče popodne otkrili radnici JKP “Put”, a arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture jutros su počeli iskopavanja. Za postojanje ovog groblja iz 18. veka se znalo, ali, kako se sada ispostavilo, ekshumacija nije urađena kada je trebalo, pre više decenija.

Arheolog Zavoda Dušanka Veselinov kaže da su ih o pronalaženju kostiju na jedva metar dubine od nivoa asfalta obavestili radnici Puta i da su odmah preduzete mere za obezbeđenje lokacije.

– U narednih nekoliko dana ćemo obaviti iskopavanja i utvrditi koliko ima grobova. Postojanje ovog groblja je poznato i ono potiče iz 18. veka, a na njemu su se sahrane obavljale i tokom 19. veka. Svetojovanska crkva je srušena 1921. godine i tada je, prema podacima, obavljena ekshumacija i postoji zajednička grobnica na Uspenskom groblju, ali grobovi su ipak sada pronađeni – navodi Dušanka Veselinov.

(021.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track