SMETOVI OD 2 METRA: Orkanski vetar zavejao Brus
Foto: Milen Đorđević

Veliki kao kuća

SMETOVI OD 2 METRA: Orkanski vetar zavejao Brus

Srbija -
Škole ne rade, a do udaljenih potkopaoničkih sela dopremaju se hrana i lekovi uz pomoć motornih sanki

BRUS - Na području Brusa zbog snega i "orkanskog vetra" i danas je zavejan veliki broj lokalnih saobraćajnica, a nadležni su angažovali 18 teških mašina kako bi probili smetove na području te potkopaoničke opštine.

Škole ne rade, a do udaljenih potkopaoničkih sela dopremaju se hrana i lekovi uz pomoć motornih sanki, rekao je predsednik opštine Brus Slobodan Vidojević. On je naveo i da se putevi neprestalno čiste uz pomoć buldožera "koji jedino mogu da probiju visoke smetove", dodavši da se očekuje da do večeras oko 70 odsto puteva biti prohodno.Vidojević, koji je i predsednik lokalnog Štaba za vanredne situacije, kazao je da je sneg na području Brusa padao tri dana, a da velike probleme stvara "orkanski vetar' koji je pravio snežne smetove veće i od dva metra.Prema njegovim rečima, bilo je "zbog mokrog snega" i problema sa električnom energijom koje monteri uz velike napore otklanjaju jer je tresko stići do zavejanih dalekovoda. Štab za vanredne situacije u opštini Brus juče je zbog obilnih snežnih padavina proglasio vanrednu situaciju i doneo odluku da škole na čitavoj teritoriji opštine neće raditi do daljeg.

Struja stiže najkasnije sutra

Potrošači električne energije iz okoline Bosilegrada i Kuršumlije, kojima je zbog prošlonedeljnog nevremena prekinuto snabdevanje strujom, biće priključeni na mrežu danas ili sutra, rečeno je u niškoj elektrodistribuciji "Jugoistok". Šef kabineta "Jugoistoka" Dragoslav Pavlović rekao je za agenciju Beta da se stanje na terenu polako normalizuje i dodao da je na području juga Srbije bez struje svega oko 40 potrošača. "Radi se o žiteljima udaljenih zaseoka na obroncima Kopaonika u opštini Kuršumlija i zaseocima na području opštine Bosilegrad", rekao je Pavlović. On je istakao da je "najgora situacija" bila u subotu kada je bez struje bilo oko 2.000 potrošača. "Broj građana koji zaista nisu imali struju je zapravo daleko manji, jer u mnogim od tih kuća koje evidentiramo kao potrošače, niko ne živi", kazao je Pavlović. Prema njegovim rečima, ekipe montera uspele su da za vikend zamene mnoge pokidane električne vodove zahvaljujući pomoći lokalnih samouprava koje su rastčišćavale puteve i prilaze do zavejanih dalekovoda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track