SRPSKE REKE SE SMIRUJU: Za Uskrs toplo i sunčano
Foto: AP/Ilustracija

Stiže pravo proleće, vreme se stabilizuje

SRPSKE REKE SE SMIRUJU: Za Uskrs toplo i sunčano

Srbija -
Nema bojazni da će se dogoditi katastrofičan scenario sa poplavama

BEOGRAD - Direktor RHMZ Jugoslav Nikolić izjavio je danas da svi podaci ukazuju na smirivanje hidrometeorološke situacije u zemlji.

Nema bojazni da će se dogoditi katastrofičan scenario. Iako se u privm danima aprila zadržalo prohladno vreme, u drugoj polovini meseca biće umereno toplo, rekao je Nikolić. "Umereno toplo proleće stiže narednih dana. U narednih nekoliko dana, uključujući i uskršnje praznike, imaćemo sunčano i toplo vreme", naveo je Nikolić. On je istakao da se u poslednjoj dekadi aprila mogu očekivati pljuskovi sa grmljavinom ali i porast temperature.Nivo Zapadne Morave metar i po

U Lučacnima, Ivanjici, Gornjem Milanovcu i Čačku nema opasnosti od poplava uprkos kiši koja pada, potvrdio je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Dragiša Broćić. On je precizirao da je nivo Zapadne Morave 1,5 a Bjelice 1,2 metra, podsetivši da su upozoravajući nivoi odbrane od poplava za pomenute reke 5,5 odnosno 4,4 metara. Prema Broćićevim rečima, u Lučanima pada sneg ali se ne zadržava na kolovozima, dok ga u brdskoplaninskim predelima ima i po nekoliko centimetara.

Zamenik predsednika opštine Lučani Milivoje Dolović rekao je da su na tom području sve saobraćajnice prohodne. "U Gornjem Dragačevu palo je do 20 centimetara snega i radi se na čišćenju nekategorisanih puteva" rekao je Dolović, dodajući da je snabdevanje električnom energijom i vodom uredno.Prema njegovim rečima, najveći problem predstavlja klizište koje se pojavilo u selu Markovica, ali je juče uz pomoć čačanskog "Komunalca" vršeno crpljenje vode oko klizišta. "Narednih dana će intervenisati 'Štrabag' na utvrđivanju klizišta pre početka sanacije", kazao je Dolović i podsetio da je opštinu Lučani posetio ministar za vanredne situacije Velimir Ilić, koji je izjavio da će u to mesto poslati geologe kako bi se taj problem rešio.Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković rekao je da se na području ove opštine otvaraju klizišta a iz Mesne zajednice Boljkovci jedno lice je iseljeno. "Između ostalih, klizišta postoje u mestima Trudelj, Rudnik, Varnice, Teočin, Brusnica, a u Gornjoj Crnući nekoliko njih", naveo je on.Mirković je podsetio da je usled prošlogodišnjih poplava na području gornjomilanovačke opštine aktivirano preko 300 klizišta i odrona, koji su sanirani, ali se otvaraju nova i pokreću stara.Direktor Javnog komunalnog preduzeća "Ivanjica" Milan Maslarević naveo je da na toj teritoriji trenutno pada sneg, u gradu ga ima dva do tri centimetra, a u visinskim zonama odnosno brdskoplaninskim predelima i više od 10 centimetara. "Trenutno montiramo mehanizaciju i krećemo sa raščišćavanjem saobraćajnica. Takođe, pokrenula su se pojedina klizišta ", rekao je on ne precizirajući broj pokrenutih klizišta.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track