Najnovije vesti

EPIDEMIJA NA JUGU SRBIJE: Samo u Nišu 200 obolelih od malih boginja
Foto: Profimedija

Oprez, virus hara

EPIDEMIJA NA JUGU SRBIJE: Samo u Nišu 200 obolelih od malih boginja

Srbija
Tiodorović je rekao da će epidemija malih boginja u Nišu, kao i u čitavoj Srbiji trajati sve dok virus malih boginja ne pronađe sve imunološki osetljive osobe

NIŠ - U Nišu je do sada 200 osoba obolelo od malih boginja ili morbila, a prema rečima epidemiologa Branislava Tiodorovića, može se očekivati da će taj broj i dalje rasti.

Tiodorović je rekao da će epidemija malih boginja u Nišu, kao i u čitavoj Srbiji trajati sve dok virus malih boginja "ne pronađe" sve imunološki osetljive osobe.

"Na području Vojvodine epidemija morbila se smanjuje, u Beogradu je takođe u stagnaciji, dok epidemija uveliko traje u Nišu, Leskovcu, Valjevu i čitavoj zapadnoj Srbiji. Zapravo, svuda tamo gde ima osetljivih osoba možemo u narednom periodu da očekujemo i obolele", kazao je Tiodorović. Kako je istakao, više od 80 odsto obolelih od morbila nije vakcinisano protiv te bolesti.

"Oni koji su vakcinisani a ipak su oboleli, primili su samo jednu dozu vakcine MMR (morbile, rubeole, zauške) pošto je u periodu od 1971. godine kada je ova vakcina u Srbiji uvedena, do 1991. godine, bila predviđena samo jedna doza", objasnio je Tiodorović.

On je istakao da nijedna vakcina ne pruža stoprocentnu zaštitu od bolesti, i to, da li će određena osoba oboleti ili ne zavisi od njenog imuniteta. "Male boginje same po sebi nisu opasne ali su opasne komplikacije koje mogu da ih prate, a to su pre svega upala pluća i meningoencefalit. Srećom do sada nismo imali obolele od meningoencefalita, ali jesmo sa upalom pluća", rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, zbog upale pluća i otežanog disanja u Nišu su do sada bile hospitalizovane dve odrasle osobe i dva deteta, a trenutno se na Klinici za infektivne bolesti nalazi jedna osoba obolela od malih boginja, ali ona nije životno ugrožena.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...