PRAZNA PRETNJA PRIŠTINE: Nije bilo oduzimanja tablica na Jarinju
Foto: Profimedia

Sporazum o osiguranju

PRAZNA PRETNJA PRIŠTINE: Nije bilo oduzimanja tablica na Jarinju

Srbija -
Vozila sa "spornim" registarskim tablicama, među kojima su i one sa oznakom KM - Kosovska Mitrovica u noći između četvrtka i petka neometano su prolazila administrativni prelaz Jarinje u oba smera

PRIŠTINA - Nezvanične najave Prištine da će od ponoći početi da oduzima vozila sa "srpskim" tablicama pokazale su se, sudeći po izveštajima sa terena, praznom pretnjom, ali zasad nije jasno da li je i suspendovala sporazum o osiguranju, što je takođe nezvanično najavljivano u četvrtak.

Vozila sa "spornim" registarskim tablicama, među kojima su i one sa oznakom KM (Kosovska Mitrovica) u noći između četvrtka i petka neometano su prolazila administrativni prelaz Jarinje u oba smera.

Istovremeno, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović objasnio je da ne postoji nikakva veza između sporazuma o priznavanju polisa osiguranja vozila i registarskih tablica, uz komentar da Priština pokušava da, uz ono što je dogovoreno, sprovede nešto što nije.

Stojanović nije mogao za Tanjug da potvrdi da je Priština suspendovala sporazum o osiguranju, ali je uveren da na taj način skreće pažnju sa formiranja Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na severu Kosova.

"Očigledno je da, u trenutku kada će morati da se formira Specijalni sud, potrebno da se jednim delom skrene pažnja sa te najvažnije teme i da se aktuelizuje neki drugi problem", naveo je Stojanović i dodao da je "polukriznu" situaciju vrlo lako prebaciti na sever Kosova.

Kako je rekao, sporazum o osiguranju će morati da se sprovede, a "očigledno je da neko u Prištini pokušava da uz sprovođenje tog dogovora, sprovede još nešto što nije dogovoreno.

Stojanović je u prilog tome ponovio da ne postoji apsolutno nikakva veza između Memoranduma o osiguranju i registarskih tablica, a naročito onih koji su registarskih oznaka KM, PR...

"Jedino sporenje koje je postojalo bilo je vezano za RKS tablice - da li će se njima voziti kroz centralnu Srbiju ili ne. Po sporazumu je predviđeno da se ne voze, te da se nađe određeno tehničko rešenje za koje verujem da je već pronađeno", kazao je on.

"Još jednom gledamo kako se povezuju nespojive stvari koje nemaju veze jedne sa drugim zbog toga što neko pokušava da kroz implementaciju jednog sporazuma, jednog dogovora, provuče i još nešto što bi želeo da se sprovede, a nije dogovoreno", istakao je zamenik premijera.

Prema pisanju prištinskih medija, kosovska ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri suspendovala je sporazum o priznavanju polisa osiguranja Srbije i Kosova.

Takođe, navodi se da su prištinske vlasti odlučile i da se na adiministrativnim prelazima oduzimaju vozila sa tablicama KM, PR, GL, UR, PZ, zbog čega su građani sa severa KIM zbog toga protestovali u četvrtak.Memorandum o osiguranju je, inače, prvi sporazum postignut u okviru briselskog dijaloga.

Pitanje registarskih tablica, navodi, regulisano je ranije postignutim tehničkim dogovorom, a memorandum o osiguranju ne obuhvata pitanje tablica.

Izvori bliski beogradskom pregovaračkom timu navode da su to u Briselu potpisali i predstavnici Prištine, što znači da su potpisom potvrdili da upotreba tablica ostaje kao i do sada, odnosno da srpske tablice sa KiM mogu da se koriste u Pokrajini, a da sa RKS tablicama i dalje neće moći da se prelazi u centralnu Srbiju.

"To je prvi sporazum ( o osiguranju) iz briselskog dijaloga od kog se jednostrano odustalo. Beograd će u narednim danima, zajedno sa posrednicima pokušati da spasi ovaj sporazum", rekao je Tanjugu izvor blizak beogradskom pregovaračkom timu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track