HAOS ZBOG IZGRADNJE BRANE: Policija blokirala prilaze Gračanici kod Valjeva
Foto: Facebook Ps

Štite manastir

HAOS ZBOG IZGRADNJE BRANE: Policija blokirala prilaze Gračanici kod Valjeva

Srbija -
Jedna osoba je uhapšena zbog drskog ponašanja, pa je pred Prekršajnim sudom u Valjevu po hitnom postupku kažnjena sa 15.000 dinara

VALJEVO - Policija je blokirala prilaze crkvi Gračanici kod Valjeva kako bi omogućila početak punjenja jezera buduće hidroakumulacije Rovni na reci Jablanici, preneli su lokalni mediji. Prema tim izvorima, jedna osoba je uhapšena zbog drskog ponašanja, pa je pred Prekršajnim sudom u Valjevu po hitnom postupku kažnjena sa 15.000 dinara.

Punjenju brane, što podrazumeva i potapanje Gračanice, zadužbine Nemanjića iz 15. veka, protivi se grupa vernika, koju mesecima predvodi Dragan Davidović, raščinjeni monah SPC Antonije zbog podrške takođe raščinjenom episkopu Artemiju (Radosvaljeviću).

Oni su, uz stalna dežurstva za odbranu Gračanice, u Valjevu u nekoliko navrata organizovali proteste kako bi sprečili i zagađivanje izvora pitke vode iz kojih se snabdeva Valjevski vodovod. Saglasnost za potapanje Gračanice dali su svojevremeno sada pokojni vladika Jovan (Velimirović) i Lavrentije (Trifunović), pa je u obližnjem selu Tubravić podignut novi hram.

Sadašnji vladika valjevski Milutin (Knežević) molio je vlasti da se brana Rovni ne puni do kvote 363 metra već do 333 metra kako bi se izbeglo potapanje bogomolje, koju je on proglasio manastirom. Brana na Jablanici gradi se godinama, u nju je do sada uloženo gotovo 80 miliona evra, kako bi se obezbedilo vodosnabdevanje Valjeva i opština nizvodno od tog grada, kao i da bi se sprečio plavni talas u slivu reke Kolubare, što se delimično dogodilo u maju 2014. godine.

Ta brana je po prvobitnom projektu trebalo da obezbedi i tehničku vodu za TE-TO Kolubara B u Kaleniću, kod Uba, koja se takođe gradi godinama, ali je neizvesno da li će i kada radovi na njenom završetku biti nastavljeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track