MORBIDNO: Razveli je od mrtvog supruga!
Foto: Kurir Dopisnik D.Č

Matičari u opštini Lučani potpuno zabrljali

MORBIDNO: Razveli je od mrtvog supruga!

Srbija -
Suprug mi je poginuo 1993. godine, a činovnici su 2000. napisali da smo tada raskinuli brak, i sada ne mogu da ostvarim pravo na njegovu penziju, kaže Biljana Vratonjić

ČAČAK - Biljana Vratonjić (60) u opštinskoj upravi u Lučanima pokušava da ispravi nemarnost činovnika, koji su je greškom razveli od mrtvog muža.Biljanin suprug je nastradao 1993. godine, a ona je slučajno saznala da su je matičari u maju 2000. razveli i taj podatak upisali u njene matične knjige. Bila je šokirana kad je u napomeni na izvodu iz matične knjige rođenih videla upis rešenja o razvodu.

- Bio mi je potreban izvod iz matične knjige rođenih kako bih izvadila ličnu kartu i podnela dokumentaciju za sticanje prava za muževljevu penziju. Međutim, bila sam šokirana kad sam videla da u napomeni piše da sam se razvela u maju 2000. godine. Nisam mogla da verujem svojim očima, muž Petar mi je poginuo još 1993, na Aranđelovdan, a u izvodu stoji da smo se razveli sedam godina nakon njegove smrti - kaže Biljana Vratonjić.

Ona tvrdi da se matičnoj službi u Lučanima u poslednjih godinu dana više puta obraćala kako bi greška bila ispravljena, jer zbog toga ne može da ostvari prava na zakonsku penziju svog supruga.

- Načelnica u opštini mi je rekla da ona ne zna kako to da ispravi, a ja već 12 meseci ne mogu da pošaljem dokumentaciju u Dubrovnik, gde mi je suprug jedno vreme bio zaposlen. Isti problem s dokumentacijom imam i s Fondom PIO jer je muž, kad je nastradao, bio radnik Fabrike hartije u Čačku. Ne znam više šta da radim, koga da zovem, da molim ili da tužim. Svaki put na šalteru opštinske uprave dobijem isti odgovor - da će grešku ispraviti, ali oni iz nekog razloga to ne čine - razočarana je udovica.U matičnoj službi opštine Lučani kažu da je greška načinjena pre 15 godina i da treba vremena da se ona otkloni.

- Verujemo da je 2000. godine matičar greškom upisao podatke o drugim licima sa istim prezimenom koji su se venčali iste godine kad i Biljana i Petar. Činimo sve što je u našoj moći da se ovaj nesporazum što pre reši.(D. Č.)

Strašan udesBILA U DRUGOM STANJU KAD JOJ MUŽ POGINUOInače, Petar je u udesu koji se dogodio u novembru 1993. na obilaznici kroz Čačak ka Užicu nastradao na licu mesta. Biljana, koja je bila s njim u autu, i u to vreme u drugom stanju, ostala je nepovređena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track