TEMERINSKA PASULJIJADA: Majstori pasulja na megdanu, najboljem nagrada-magarac Buga!

Takmičenje za najbolji pasulj

TEMERINSKA PASULJIJADA: Majstori pasulja na megdanu, najboljem nagrada-magarac Buga!

Srbija -
Drugoplasiranom takmičaru pripašće živo jagnje, nagrada za treće mesto je jare, a pobednička ekipa u navlačenju pajvana biće nagrađena pečenim prasetom, dok su ostale nagrade guska, patka, petao, morka i mangulica

NOVI SAD - Majstori u kuvanju pasulja iz svih krajeva Srbije, ali i iz Italije, Rumunije, Mađarske, Škotske i država bivše SFRJ, izaći će na megdan u pripremanju tog tradicionalnog jela tokom Temerinske pasuljijade, Bean festivala, u nedelju, 13. septembra, na čenejskom Salašu 137.

Nagrada najboljem je - magarac Buga! Broj takmičara je ograničen i poslednji rok za prijavu takmičara ističe sutra. Dosad su se prijavili majstori kotlića i varjače iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Kule, Crvenke, Zrenjanina, Kikinde, Zemuna, Čačka, Bačke Palanke, Kosjerića, Novog Bečeja , Temerina...

Pripremljen je bogat program, pa će goste zabavljati tamburaši iz Novog Sada, Kikinde, Sombora, Zrenjanina i Novog Miloševa, a posetioce očekuju i mala škola kuvanja, škola jahanja, vožnja kočijama. U tradicionalnom "ravničarskom višeboju" takmičari će pokazati svoju umešnost i snagu u disciplinama kao što su navlačenje pajvana, kevanje, brzo jedenje pasulja i brzo ispijanje domaćeg paradajz soka iz flaše.

Prateća manifestacija Pasuljijade je "Salašarska pijaca" na kojoj će posetiocima biti ponuđeni domaći proizvodi poput domaće rakije, vina, zimnice, organskih proizvoda i domaće hrane, a biće prikazano i tradicionalno pečenje rakije koja će moći da se proba vruća sa kazana.

Posetioci će imati priliku i da probaju čuveni temerinski pasulj sa osam vrsta mesa, najveću pitu sa pasuljem, jaretinu pod sačem, vruće čvarke, krofne i ostale vojvođanske specijalitete. Ono po čemu će ova, 11. po redu, Pasuljijada svakako ostati upamćena je nesvakidašnja nagrada koju će osvojiti pobednik u kuvanju pasulja, a to je pravi pravcati magarac po imenu Buga.

On je dodao da će drugoplasiranom takmičaru pripasti živo jagnje, nagrada za treće mesto je jare, a pobednička ekipa u navlačenju pajvana biće nagrađena pečenim prasetom, dok su ostale nagrade guska, patka, petao, morka i mangulica. I za posetioce biće organizovana nagradna igra u kojoj je premija džak pasulja. Kapije Salaša 137 otvaraju se u nedelju, 13. septembra, u 9 sati, a početak takmičenja i zvanično otvaranje festivala je u 11 sati.

Zainteresovani se za takmičenje mogu prijaviti još sutra na recepciji Salaša 137 ili putem on line prijave na sajtu organizatora (www.vodomar05.org.rs.), a kotizacija za takmičarske ekipe je 2.000 dinara. Pokrovitelj Temerinske pasuljijade je Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track