KAMILI JOVANI TOPLO NA MINUS 14: Jagodinci dodatno zagrevaju zoo-vrt zbog debelog minusa!
Foto: AP 2013

Ledi im se i voda za piće

KAMILI JOVANI TOPLO NA MINUS 14: Jagodinci dodatno zagrevaju zoo-vrt zbog debelog minusa!

Srbija -
JAGODINA - Radnici Zoološkog vrta u Jagodini su, zbog temperatura koje su se spustile do minus 14 stepeni, morali dodatno da zagrevaju prostorije u kojima boravi kamila, a svim životinjama je pojačana ishrana.

Veterinar Zoo vrta Vladimir Jovanović je rekao da su temperature u Zoološkom vrtu, koji se nalazi na Đurđevom brdu, do tri stepena niže nego u gradu zbog čega moraju dodatno da vode računa o životinjama.

Jovanović je kazao da se temperatura vazduha meri na svakih sat vremena. "Kamila Jovana ovih dana nije bila baš dobro, a i stara je 23 godine, tako da smo morali da joj damo terapiju i ubacimo peć u prostoriji u kojoj boravi tokom zime. Inače, do sada joj to nije bilo potrebno, čak i kada je, pre nekoliko godina, bilo minus 25 stepeni, kazao je Jovanović.

Dodao je da su sve životinje dobro i da je najveći problem to što se životinjama ledi voda za piće. "Stalno moramo da vodimo računa da imaju da piju vodu. Tokom ovih hladnih dana životinjama je pojačana ishrana", rekao je Jovanović. Prema njegovim rečima, niske temperature odgovaraju bengalskim tigrovima, sibirskim kozama, foki, lamama, dok se žirafa Jovanča nalazi u zimovniku koji se zagreva.

"Temperatura prostorije u kojoj je žirafa ne sme da padne ispod 10 stepeni. Greju se i zimovnici u kojima su majmuni. Samo japanski makaki može da bude napolju i kada je ovako hladno, objasnio je Jovanović. U Zoološkom vrtu u Jagodini, koji je otvoren 2006. godine, živi više od 500 primeraka 80 životinjskih vrsta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track