NAJVAŽNIJA TAČKA DNEVNOG REDA: Skupština Novog Sada o višku zaposlenih
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Neizvestan broj otkaza

NAJVAŽNIJA TAČKA DNEVNOG REDA: Skupština Novog Sada o višku zaposlenih

Srbija -
Najvažnija tačka dnevnog reda današnje Skupštine Grada Novog Sada je Predlog Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u javnom sektoru grada.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je uoči početka sednice rekao novinarima da nije tačna informacija koju su objavili pojedini mediji da će u Novom Sadu u javnom sektoru biti otpušteno 600 zaposenih, istakavši da će taj broj biti višestruko manji.

"Na osnovu Zakona i Odluke Vlade Republike Srbije utvrđeno je da je maksimalan broj zaposlenih u javnom sektoru Novog Sada 8.380, a trenutno je u gradskim upravama, javno - komunalnim preduzećima i gradskim ustanovama zaposleno 8.450 radnika", rekao je Vučević.

On je dodao da je na gradu da uredi raspored broja zaposlenih i da za smanjenje broja zaposlenih neće biti potreban rebalans budžeta, jer, kako je rekao, sva javno - komunalna preduzeća su bila u obavezi da u predhodne dv godine izvajaju dva i po, odnosno tri odsto sopstvenog budžeta za socijalni program.

Vučević je kao posebno bitno istakao da su tokom postupka određivanja maksimalnog broja zaposlenih konstatno konsultovani predstavnici sindikata i da je predlog donet uz njihovu saglasnost.

"Nikakvi stranački spiskovi za odpuštanje zaposlenih ne postoje i neću dozvoliti nikome da lažima uznemirava građane", istakao je Vučević i dodao da je na današnji dan broj zaposlenih u javnom sektoru za 209 manji od broja koji je bio na dan kada je on stupio na funkciju gradonačelnika 2012. godine.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Veljko Krstonošić, koji je i odbornik u Skupštini Grada, rekao je da odbornici DS neće glasati za preloženu Odluku o maksimalnom broju zaposlenih zbog toga što nisu poznati kriterijumi po kojima je taj broj određen.

"Nećemo glasati za to da jednim potezom pera veliki broj građana ostane bez posla, a da se ne znajukriterijumi za određivanje ko je višak a ko nije, što daje mogućnst vladajućim strankama za razne malverzacije", rekao je Krstonošić.

Predsednik Odborničke grupe Srpske radikalne stranke Djurađ Jakšić, koji je i predsednik Gradskog odbora SRS Novi Sad, rekao je da su radikali protiv bilo kakvog otpuštanja, jer smatraju da viška zaposlenih nema već da je potrebna bolja organizacija rada.

"Mi smo protiv samoubilačkih preporuka MMF i Svetske banke, a ne postoji višak zaposlenih samo treba urediti bolje odnos broja zaposlenih u administraciji i proizvodnji odnosno pružanju usluga", rekao je Jakšić koji je istakao da je u svim ustanovama kulture u gradu broj zaposlenih manji od potrebnog.

Osim o broju zaposlenih odbornici novosadske skupštine danas raspravljuju i o promenama planova i programa pojedinih gradskih preduzeća, te o imenovanju v.d. direktora SPENS-a i Zavoda za izgradnju grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track