MIHAJLOVIĆ: 80.000 Vranjanaca dobija vodu
Foto: Printscreen FB

Rešen višedecenijski problem

MIHAJLOVIĆ: 80.000 Vranjanaca dobija vodu

Srbija -

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović prisustvovala je danas početku radova na izgradnji prvih 3,7 kilometara novog dovoda vode od akumulacije Prvonek do Vranja, koji će rešiti višedecenijski problem vodosnabdevanja za oko 80.000 stanovnika Vranja i okoline.

Ona je, u prisustvovu ambasadora Nemačke u Srbiji Aksela Ditmana, poručila da svi gradovi i opštine u Srbiji treba da imaju uređenu infrastrukturu u dobro vodosnabdevanje.

Ditman je naglasio da je to veoma značajan projekat i da Nemačka u Srbiji ima pouzdane partnere, koji su važni za realizaciju Nemačke razvojne pomoći.

Mihajlović je najavila da će kroz započete i planirane projekte sa KfW bankom u komunalnu infrastrukturu u Vranju biti uloženo ukupno oko 30 miliona evra i da će sve biti završeno do kraja 2018.

“Svi moraju da imaju čistu vodu, uređenu kanalizacionu mrežu i deponije i drugu infrastrukturu i da po tome svi gradovi u Srbiji treba da liče jedan na drugi”, naglasila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Novi cevovod, u koji će biti uloženo 2,3 miliona evra, biće završen u februaru 2017. i obezbediće sigurno i redovno snabdevanja vodom u Vranju.

Reč je o prvoj fazi izgradnje novog paralelnog cevovoda, koji će ukupno biti dug 12,5 kilometara.

Oko 4.000 ljudi u trećoj visinskoj zoni grada nema vodu i deca moraju da nose vodu u školu.

Mihajlović je naglasila da je jedan od ciljeva vlade da pokaže da može puno da se uradi na razvoju infrastrukture i zahvalila Nemačkoj na programu razvojne pomoći.

Projekat se realizuje uz podršku Nemačke razvojne banke KfW kroz Program unapređenja infrastrukture u opštinama srednje veličine u Srbiji, koji sprovodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ukupna vrednost projekata sa KfW od 2000. godine je 1,6 milijardi evra, a Mihajlović dodaje da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture trenutno realizuje projekte vredne 210 miliona evra.

Ambasador Ditman je zahvalio Mihajlovićevoj i gradonačelniku Vranja Slobodanu Milenkoviću na saradnji.

On je rekao da će biti realizovani i drugi projekti za vodovod i kanalizaciju, kao i projekat za gradnju fabrike za prečišćavanje vode, koja bi trebalo da bude završena do 2018. godine.

“Samo u oblasti vodosnabdevanja i kanalizacije u Srbiji realizujemo projekte vredne oko 250 miliona evra, a ukupna pomoć za Srbiju od 2000. je 1,6 milijardi evra.”, naveo je Ditman.

On je istakao da razvojna pomoć prati Srbiju u procesu evrointegracija podsetivši da su do sada otvorena četiri pregovaračka poglavlja.

Radovi na novom cevovodu su započeti u mestu Prvonek, koje se nalazi na oko devet kilometara od Vranjske Banje.

Glavni izvođač radova je kompanija SADE iz Francuske, a podizvođač Trejs PZP Vranje.

U toku su i radovi na zameni 14,36 kilometara dotrajale vodovodne mreže u Vranju u iznosu od 2,5 miliona evra.

Takođe, ugovara se izgradnja kanalizacione mreže i kolektora u vrednosti oko 1,27 miliona evra.

U pripremi je i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a procenjena vrednost investicije je oko 10 miliona evra.

U toku su ugovaranje i priprema projektne dokumentacije i očekuje se radovi krenu početkom 2017. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track