SEĆANJE NA JUNAKE: Odobren projekat za spomenik Gvozdenom puku u Prokuplju
Foto: Dado Djilas

Heroji Balkanskog i Prvog svetskog rata

SEĆANJE NA JUNAKE: Odobren projekat za spomenik Gvozdenom puku u Prokuplju

Srbija -

PROKUPLJE - Opština Prokuplje danas je prihvatila idejno rešenje akademskog vajara Čedomira Ristića za izradu spomenika junacima legendarnog Gvozdenog puka - Drugog pešadijskog puka Knjaz Mihajlo iz Toplice.

Spomenik će biti postavljen u Prokuplju na stotu godišnjicu završetka Pvog svetskog rata.Spomenik u čiju izgradnju će biti uloženo milion i 140.000 dinara je u obliku "Karadjordjeve zvezde", jer je najviše nosilaca tog tada najvećeg odlikovanja bilo medju pripadnicima tog puka.

Na spomeniku će biti četiri reljefa s likovima komandanta Gvozdenog puka Milivoja Stojanovića Brke, heroina Milunke Savić i Flore Sends i komandanta Francuske vojske koja je oslobadjala Prokuplje, generala Šarla Tranijea.

"Drago mi je da smo uspeli da posle toliko godina počnemo izgradnju jednog ovakvog dostojanstvenog spomenika, jer žrtva Topličana, junaka Prvog svetskog rata palih za slobodu, nema cenu", rekao je predsednik žirija i Opštine Prokuplje, Aleksandar Simonović.Spomenik visok pet metara biće kod Železničke stanice, u spomen parku za čiju izgradnju je idejno rešenje dao arhitekta Milan Radovanović.

S tog mesta je 7. oktobra 1912. godine u Balkanske ratove, a zatim i u Prvi svetski rat krenuo "Gvozdeni puk".Planirano je da spomenik bude postavljen do 12. oktobra 2018. godine, kada se navršava sto godina od oslobodjenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track