Najnovije vesti

ZASTANETE LI NA TERAZIJAMA: Svakodnevno prolazite ovuda, a da li znate mračnu tajnu ovog mesta
Foto: Fonet

ZASTANETE LI NA TERAZIJAMA: Svakodnevno prolazite ovuda, a da li znate mračnu tajnu ovog mesta

Beograd

BEOGRAD - Terazijama u Beogradu svakodnevno prođe na hiljade ljudi, a retko ko zastane pored spomenika koji je podignut ubijenim civilima.

Na današnji dan pre tačno 75 godina nemačke okupacione vlasti su 17. avgusta 1941. uhapsile petoricu pripadnika Pokreta otpora u Beogradu, mučile ih i streljale.

Njihova tela su ostavljena da danima vise na stubovima javne rasvete na Terazijama, kako bi zaplaši narod i odvrati ga od ideja o oslobodilačkoj borbi. Ubijeni su učenik Milorad Pokrajac, krojač Jovan Janković, obućar Svetislav Milina, zemljoradnici Velimir Jovanović i Ratko Jević.

Period Drugog svetskog rata obeležen je ne retko masovnim zločinima nad civilnim stanovništvom, a u nizu tragičnih događaja koji su se odigrali u tada okupiranoj Srbiji, po svojim efektima posebno se izdvaja zločin počinjen na beogradskom trgu Terazije 17. avgusta 1941. godine.

Toga dana, nemačke okupacione vlasti obesile su na stubove javne rasvete petoricu Beograđana optuženih za pružanje otpora.

U neposrednoj blizini spomenika je postavljena ploča sa epitafom - "Borcima za slobodu koje su fašistički okupatori obesili na Terazijama 17. avgusta 1941. godine - Jovanu Jankoviću, radniku, Ratku Jeviću, zemljoradniku, Velimiru Jovanoviću, zemljoradniku, Svetislavu Milinu, radniku, Miloradu Pokrajcu, učeniku. 1983. Građani Beograda".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...