UŽASAVAJUĆE: U Vojvodini dva abortusa na jedno rođeno dete
Foto: Think

Crna statistika

UŽASAVAJUĆE: U Vojvodini dva abortusa na jedno rođeno dete

Srbija -

NOVI SAD - U Vojvodini na jedno rođeno dete ima bar dva abortusa, mada ne postoji precizna evidencija, izjavio je upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine Tihomir Vejnović.

..."Nemamo tačne podatke o broju abortusa, jer ne postoji precizna evidencija i registracija svakog prekida trudnoće koji se uradi. Pretpostavljamo da se u Vojvodini na jedno rođeno dete urade dva abortusa", rekao je Vejnović za današnji novosadski Dnevnik.

On je kazao i da se na osnovu formule koja uključuje broj žena u reproduktivnom periodu, broja rođene dece i upotrebe efikasne kontracepcije, može izvesti zaključak da je svakako broj abortusa u Vojvodini i Srbiji, kao i u Bosni, Crnoj Gori i Makedoniji, među najvišima u Evropi.

Prema njegovim rečima, glavni razlog za to je neupotreba efikasne i savremene kontracepcije zbog brojnih predrasuda koje postoje kod nas prema hormonskoj i intrauterinoj (spirala) kontracepciji koje se transgeneracijski prenose.

"U evropskim zemljama u kojima je seksualno vaspitanje dobro organizovano i gde se zna da pilule i spirala imaju mnogo prednosti i čuvaju reproduktivno zdravlje, a ne ugrožavaju ga, broj abortusa je najmanji. Nažalost, kod nas se još uvek sporo ide ka ovom cilju, mada se proteklih godina u Vojvodini izuzetno uspešno sprovodilo Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju u 70-ak srednjih škola", naveo je Vejnović.

On je dodao da rizici prekida trudnoće nisu veliki kada se rade u legalnim i propisanim uslovima, pa je zato od ključne važnosti da abortus bude zakonom dozvoljen, jer zabrana samo dovodi do ilegalnih, odnosno nebezbednih zahvata, koji stostruko povećavaju mogućnost komplikacija, uključuju i moguć smrtni ishod.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track