JAGODINSKI KRALJ PAPRIKA TOPLICA CVEJIĆ: Rodile ko nikad, 5 tona po aru
Foto: Tanjug Dušan Aničić

Gaji isključivo one za ajvar

JAGODINSKI KRALJ PAPRIKA TOPLICA CVEJIĆ: Rodile ko nikad, 5 tona po aru

Srbija -

JAGODINA - Poljoprivrednik Toplica Cvejić iz Šuljkovca, kod Jagodine, sa 55 ari zemljišta ostvario je prinos paprike od 25 tona, a gaji i lubenice, kupus, pšenicu i kukuruz i ima i voćnjak od četiri hektara.

"Paprika je ove godine izuzetno rodila, sa 55 ari ostvariću rod od 25 tona, a već sam ubrao deset tona", rekao je Cvejić, na njivi gde je danas sa četiri sezonska radnika bere papriku.Reč je o sortama "dukat" i "kutrog", namenjenih isključivo za ajvar, dodao je on.

"Trenutna cena paprike, na gradskoj pijaci u Jagodini, najvećoj u ovom delu Srbije, je 40 do 50 dinara, a na veliko ja prodajem 38 do 40 dinara", rekao je Cvejić, čija je njiva zasađena paprikom, na oko kilometer od pijace.

On je dodao da je ovo zemljište na periferiji Jagodine kupio da gradi kuću, ali je odustao i na njemu gaju povrće."Velika su ulaganja u papriku, uložio sam 250.000 dinara na 55 ari, ali rod je dobar, vratiću uloženo i zaraditi nešto", kaže Cvejić."Moje se kolege žale, ali nije loše, žale se jer seljak bi uvek hteo više, ako zaradi evro, on kaže zašto nisma evro i po", rekao je Cvejić.

Cvejić ima 40 godina, a u poljoprivrednu proizvodnju, kako je rekao, uključeni su svi u kući: supruga, kćerka, otac i majka."Ove godine sam imao i ekstra rod lubenica zasađenih na blizu dva hektara, bile su teške od osam do 25 kilograma", kaže Cvejić.

On dodaje da je ove godine zasadio rani i jesenji kupus, na oko hektar, pšenicu na oko pet hektara i kukuruz na oko tri hektara.Zarade ima, da nema nebi radili, nije nešto, zbog nepovoljnog odnosa cene reprodukcijskih materijala i proizvodnje, ali pokrivamo uloženo u proizvodnju i "nešto zaradimo", zaključio je Cvejić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track