Jadar se izlio i poplavio oko 40 kuća

Loznica

Jadar se izlio i poplavio oko 40 kuća

Srbija -
U Bradiću se Jadar izlio preko regionalnog puta koji vodi do Loznice, pa se saobraćaj trenutno obavlja alternativnim pravcem preko Gornjeg Dobrića

LOZNICA - Zbog obilne kiše prethodnih dana, Jadar se danas izlio u nebranjenom delu gornjeg i srednjeg toka u lozničkom kraju, a poplavljeno je oko 40 domaćinstava.

Prema prvim procenama sa terena, poplavljeno je i više od 700 hektara oranica.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Bradić Milan Alimpić potvrdio je da se u tom selu, koje je najviše pogođeno vodenom bujicom, pod vodom našlo 30 domaćinstava koja su evakuisana, kao i 300 hektara poljoprivrednog zemljišta.

U Bradiću se Jadar izlio preko regionalnog puta koji vodi do Loznice, pa se saobraćaj trenutno obavlja alternativnim pravcem preko Gornjeg Dobrića.

Voda ugrožava i druga okolna naselja Draginac, Veliko Selo, Brnjac, Kozjak i Gornji Dobrić.

U lozničkoj hidrometeorološkoj stanici je rečeno da je u poslednja 24 časa na tom području palo 56 litara kiše po kvadratnom metru.

Jadar godinama izlivanjem iz svog korita, pričinjava probleme stanovništvu lozničkog kraja. Najteža situacija bila je 2002. godine, kada je poplavio oko 10.000 hektara oranica i pričinio štetu od 200 miliona dinara.

Zbog izlivanja reke Jadar Javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode" uvelo je vanredne mere odbrane od poplava na području Loznice u više mesnih zajednica, a mobilne ekipe su angažovane na neprekidnom praćenju vodostaja.

Prema tom izvoru, započeta je blagovremena evakuacija stoke iz desetak domaćinstava u srednjem delu nebranjenog toka Jadra u naselju Karlagan kod Draginca i zaseoku Katići u Bradiću, a reka Cernica poplavila je oranice u selu Donja Badanja.

Gradski štab za vanredne situacije formirao je tri mobilne ekipe koje će neprekidno na terenu pratiti tokove Jadra, Štire, Trbušnice, Korenite, Krivaje, Lešničke reke i Klubačkog kanala, a biće preduzete sve mere radi dalje odbrane od poplava, zaštite imovine i otklanjanja opasnosti po život građana.

U akcijama Štaba, prema tako utvrđenim merama, biće angažovana loznička javna preduzeća "Grad", "Naš dom", "Vodovod i kanalizacija", kao i Crveni krst, Policijska stanica i Vatrogasno - spasilačka jedinica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track