DS i LDP se načelno slažu oko većine u Nišu

DS i LDP se načelno slažu oko većine u Nišu

Srbija -
Pregovori DS sa drugim strankama počeli su juče kada su demokrate razgovarale sa predstavnicima koalicije SPS-PUPS-JS, kao i URS

NIŠ - Predstavnici Demokratske stranke i Liberalno demokratske stranke u Nišu razgovarali su danas o formiranju vlasti u tom gradu i saglasili se u stavu da te političke opcije treba da budu sastavni deo šire koalicije koja bi brojala 40 odbornika.

Međutim, predstavnici LDP nisu se izjasnili o tome da li će u koaliciju ući ili ne.

"Za naredni susret smo se dogovorili da DS pripremi predlog plana o tome kako grad treba da izgleda u naredne četiri godine. Tada ćemo se izjasniti da li je plan prihvatljiv za nas i imamo li neke primedbe ili sugestije", rekao je posle razgovora s DS-om glavni menadžer LDP-a u Nišu Predrag Jelenković.

Pregovori DS sa drugim strankama počeli su juče kada su demokrate razgovarale sa predstavnicima koalicije SPS-PUPS-JS, kao i URS-a.

Eventualna koalicija ta tri partnera imala bi 36 od 61 odbornika u skupštini Niša, a sa četiri odbornika LDP taj broj bi se popeo na većinu od 40. Na gradskim lokalnim izborima SNS je osvojila 17 mandata, DS 15, URS 11, SPS-PUPS-JS 10, a DSS i LDP po četiri mandata.

Predsednik Gradskog odbora DS-a u Nišu Miloš Simonović vodio je tim za formiranje gradske vlasti samo prvog dana pregovora, nakon čega je izvršni odbor stranke ovlastio Dragoslava Ćirkovića uz obrazloženje da je on kandidat za gradonačelnika i da snosi najveću odgovornost na izborima koji su održani 6. maja.

Ćirković, aktuelni predsednik gradske opštine Medijana, kaže da to što je na čelu pregovaračkog tima sa koalicijom SPS-PUPS-JS i USR dan ranije bio Simonović, ne umanjuje ozbiljnost tih razgovora.

"Svaki razgovor koji nosi boljitak za građane je interes DS-a i dokaz ozbiljnosti stranke da pregovore u gradu privede kraju", kazao je Ćirković.

Ćirković rekao je da je bio u toku sa prethodnim razgovorima i da unutar stranke u Nišu postoji dobra koordinacija.Prema njegovim rečima, on očekuje da će skupštinska većina u Nišu uskoro biti formirana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track