PREŽIVELI I PRIVATIZACIJU; Vek i po postojanja fabrike Toza Marković
Foto: Saša Urošev

Imaju volju, viziju i znanje

PREŽIVELI I PRIVATIZACIJU; Vek i po postojanja fabrike Toza Marković

Srbija -

KIKINDA: Svečanom akademijom u petak je obeležen veliki jubilej kikindske fabrike crepa i pločica Toza Marković- 150 godina postojanja i rada. Bila je to prilika da se članovi menadžmenta, njihovi gosti, bivši i sadašnji radnici, ali i poslovni saradnici osvrnu na bogatu istoriju fabrike, koja je nedavno izašla iz stečaja.

U “Tozi Markoviću” se sprovodi plan reorganizacije, a posle isteka jednogodišnjeg grejs perioda, obavezi su da poveriocima, poslovnim bankama, u narednih deset godina vrate 24 miliona evra.

Generalni direktor, Vladimir Ilić, uveren je da su pred njima, konačno, bolji dani:

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

-Čast je biti na čelu fabrike u vreme obeležavanja ovakvog jubileja. Od istorije se ne živi. Imamo volju, viziju i znanje da opravdamo poverenje koje su nam poverioci dali- poručio je Ilić i podsetio da je preostali dug od 50 miliona evra, sa završetkom stečaja, konvertovan u vlasništvo poverilaca, pri čemu je većinski vlasnik sa udelom od oko 65 odsto, postao “Srbijagas”.

Ilić je kazao da je zbog nedomaćinskog poslovanja prethodnog vlasnika, kikindska fabrika dovedena na rub propasti, a privatizaciju “Toze Markovića” nazvao katastrofalnom:

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

-Optimisti smo u pogledu ozdravljenja fabrike. Kvalitetnu kikindsku glinu posedujemo za narednih deset godina. Osim sirovine i konkuretnih proizvoda koje plasiramo u 16 država, imamo iskusnu radnu snagu. Uradićemo sve da ponovo budemo regionalni opekarski gigant-kazao je Ilić.

Gradonačelnik Kikinde, Pavle Markov, ocenio je da su se Kikinđani uvek ponosili vrednim creparima i keramičarima, i dodao da i lokalna samouprava priželjkuje ozdravljenje fabrike “Toza Marković”.

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track