U Preševu više nema kasetnih bombi

U Preševu više nema kasetnih bombi

Srbija -
Za godinu dana na teritoriji opštine Preševo pronašli smo 87 neeksplodiranih kasetnih bombi i 18 drugih ubojnih sredstava, rekao direktor Norveške narodne pomoći iz Beograda Emil Jeremić

PREŠEVO - Sa sedam lokacija u opštini Preševo uklonjene su sve neeksplodirane kasetne bombe zaostale posle NATO bombardovanja 1999. godine, izjavio je direktor Norveške narodne pomoći iz Beograda Emil Jeremić.

"Za godinu dana na teritoriji opštine Preševo pronašli smo 87 neeksplodiranih kasetnih bombi i 18 drugih ubojnih sredstava", rekao je Jeremić, koji je rukovodio tom akcijom.

On kaže da su specijalne ekipe deminera, na ukupno sedam lokacija u selima Buštranje i Reljan, uspešno završile ovaj posao, čime su meštanima posle skoro 13 godina straha omogućili miran i bezbrižan život na svojim imanjima.

"Neeksplodirane bombe smo pronalazili svuda. Najviše na poljoprivrednom zemljištu koje se obrađuje, zatim na lokacijama u blizini kuća, a jednu čak na seoskom putu kojim mestani prolaze svakodnevno", rekao je Jeremić.

On je takođe rekao da je ovim završen samo jedan deo posla, da se ekipa deminera seli na lokacije u opštini Kuršumlija, a da će se na jug Srbije ponovo vratiti.

"Predstoji nam posao čišćenja terena opštine Bujanovac od kasetnih bombi, ali i delikatan posao uklanjanja nagaznih mina sa više lokacija u opštinama Bujanovac i Preševo", rekao je na kraju Jeremić.

Uklanjanje kasetnih bombi sa više lokacija na jugu Srbije sa 3,5 miliona evra finansira Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Norveške.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track