Pozlilo predsedniku MZ Vreoci

Štrajk glađu

Pozlilo predsedniku MZ Vreoci

Srbija -
Željku Stojkoviću, koji četvrti dan štrajkuje glađu zbog preseljenja seoskog groblja, danas je pozlilo pa je intervenisala ekipa Hitne pomoći

VREOCI - Predsedniku Mesne zajednice u Vreocima Željku Stojkoviću, koji četvrti dan štrajkuje glađu zbog preseljenja seoskog groblja, danas je pozlilo pa je intervenisala ekipa Hitne pomoći.

Kako je rekla dežurni lekar, Stojković je dehidrirao, a ima i probleme sa padom krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

"Posle infuzije Željkovo stanje se popravilo, ali se nije stabilizovalo, pa smo mu preporučili da prekine štrajk glađu", rekla je doktorka.

Stojković je, međutim, to odbio, a od sinoć, u znak solidarnosti, štrajkuju glađu i članovi Saveta te mesne zajednice, Boško Savatijević i Mihailo Stojanović.

Savet Mesne zajednice u Vreocima je od RB "Kolubara" zatražio da prekine sa ekshumacijom grobova na seoskom groblju koji su "pod sporom", u suprotonom će štrajk glađu biti nastaljen do ispunjenja njihovih zahteva.

Štrajkači glađu smatraju da je njihov protest jedini način da se ukaže na kršenje ljudskih i imovinskih prava onih žitelja Vreoca koji se protive ekshumaciji pojedinih grobnih mesta dok se ne reše njihovi sporovi pred Upravnim sudom u Beogradu.

U Vreocima je 120 meštana sudskim putem zatražilo poništenje rešenja o ekshumaciji, ali ročišta pred Upravnim sudom nisu držana, a Kolubara iseljava groblje kako bi širila ugljenokope.

Povod za Stojkovićev štrajk glađu bio je početak ekshumacija 18 grobnih mesta na seoskom groblju iako spor sa Rudarskim basenom "Kolubara", koji su meštani pokrenuli pred Upravnim sudom u Beogradu nije okončan. Štrajkači smatraju da se "Kolubara" "ponaša samovoljno" i "stavlja sebe iznad zakona i poretka".

Oni "Kolubaru" optužuju za zastrašivanje i smatraju da su postali "sinonim za geto" zbog toga što im se ulična rasveta noću isključuje, nemaju vode za piće, dok im aerozagađenje i buka ozbiljno ugrožavaju zdravlje.

Svoje zahteve temelje i na ranijim odlukama SO Lazarevac o tome koliko je vremena potrebno da prođe od poslednjeg sahranjivanja da bi ekshumacija mogla da počne, što se u ovom slučaju ne poštuje.

Radove na ekshumaciji grobnih mesta u Vreocima od 4. jula 2011. obezbeđuje policija, a Vreočanima je docnije zabranjeno okupljanje, kao i grupne posete groblju.

Seosko groblje u Vreocima staro je oko 300 godina i ima oko 5.000 grobnih mesta. Prema ranijim procenama stručnjaka to groblje leži na oko 40 miliona tona lignita, a Vreoci na preko 500 miliona tona uglja. Ranije je saopšteno da će iseljavanje groblja trajati godinu dana, a izmeštanje oko 850 domaćinstava iz Vreoca, u šta je "Kolubara" uložila 40 miliona evra, biće okončano u 2015. godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja