Otkrivena spomen-ploča Stevanu Raičkoviću

Otkrivena spomen-ploča Stevanu Raičkoviću

Beograd -
Osim članova porodice, spomen-ploču otkrili su i ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i predsednik Sklupštine opštine Vračar Branimir Kuzmanović

BEOGRAD - Spomen-ploča pesniku Stevanu Raičkoviću otkrivena je danas na zgradi u Ulici svetog Save 11 na Vračaru, gde je pesnik živeo 40 godina.

Osim članova porodice, spomen-ploču otkrili su i ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i predsednik Sklupštine opštine Vračar Branimir Kuzmanović.

Marković je rekao da je osnovna funkcija otkrivanja spomen-ploče da oni koji znaju za Raičkovićeva dela da ih ne zaborave, a oni koji ih ne znaju da nauče šta treba da pamte.

Ministar je istakao da je Stevan Raičković imao stav monaha koji služi višoj svrsi.

Pesnik Miroslav Maksimović rekao je da su dela Stevana Raičkovića dalekosežna i složena, ali da je pesnikov život jednostavan.

"Opis tog života staje u jednu reči - posvećenost", rekao je Maksimović.

Maksimović je podestio da je Raičković jednom napisao: "Ma gde i ma sa kim bio, ma šta činio, ja sam osećao da se nalazim pod svodom poezije".

Stevan Raičković rođen je 5. jula 1928. godine u Neresnici kod Kučeva, a umro je 6. maja 2007. godine u Beogradu.

Objavio je više od 20 zbirki pesama, sedam knjiga za decu, nekoliko knjiga eseja. Prvu zbirku "Detinjstvo" objavio je 1950. godine.

Raičkovićeva poezija objavljena je na ruskom, poljskom, češkom, slovačkom, mađarskom, bugarskom, rusinskom, albanskom, slovenačkom i makedonskom jeziku.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1972. godine, a za redovnog 1981. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track