Šabac dobija svoj Topčider: Crkva i Grad zajedno u projektu za izgradnju duhovno-rekreativnog komple
Foto: PR

Šabac dobija svoj Topčider: Crkva i Grad zajedno u projektu za izgradnju duhovno-rekreativnog komple

Srbija -

Na pet kilometara od Šapca, u selu Bogosavac, planira se izgradnja duhovno-rekreativnog kompleksa koji će pre svega biti namenjen deci i mladima za edukaciju u prirodi, rekreativno i profesionalno bavljenje sportom. Na imanju eparhije šabačke, gde će biti kompleks, već je počela izgradnja crkve, a za ostale sadržaje urađen je urbanistički projekat.

Prema urbanističkom planu na 5,5 hektara biće izgrađen bazen, niz sportsih terena i atletska staza. Planirano je ozelenjavanje, voćnjaci, fontane, dečja igrališta ali i izgradnja objekata za prenoćište i restorani.

Korišćenje geotermalne energije i primena održivog razvoja izdvojili su ovaj projekat od drugih na nedavno održanom Salonu urbanizma gde su arhitekte iz Šapca osvojile nagradu za ovaj projekat.

-Koristićemo geotermalne potencijale za grejanje crkve i objekata oko nje. Biće izgrađen pejzažni amfiteatar za edukaciju mladih koji će biti jedinstven u Srbiji. Ceo kompleks postaće zeleni pojas grada, idealan za odmor i rekreaciju, objasnila je arhitekta Javnog urbanističkog preduzeća Plan iz Šapca Aleksandra Savatić.

Imanje na kojem će duhovno-rekreativni kompleks biti izgrađen, je u vlasništvu eparhije šabačke od 1840. godine kada je tadašnji vladika Maksim otkupio zemlju od Turaka. Eparhija šabačka besplatno daje zemlju za izgradnju kompleksa, ali prema rečima vladike Lavrentija na gradu je da projekat realizuje i njime upravlja.

-Crkva će biti donator, ali ne pretenduje da upravlja. Moja želja je da se na ovom mestu stvore idealni uslovi za omladinu. Građani to nemaju u centru Šapca, a ovo mesto je svega pet kilometara udaljeno od grada. Nadam se da će ovo biti izletište, neka vrsta Topčidera za Šabac, gde će ljudi ići da udahnu malo svežeg vazduha i uživaju u pogledu na Cer. Trudićemo se da omogućimo da to bude omiljeno izletište Šapčana, rekao je vladika Lavrentije.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da je nagrada na Salonu urbanizma potvrda kvaliteta projekta i da je Grad Šabac sposoban da piše dobre projekte i da za njihovu realizaciju dobija novac koji nije samo iz gradske kase. Projekat će biti predstavljen raznim fondovima za koje se smatra da mogu biti zainteresovani da finansiraju budući kompleks.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track