U Šapcu nova šansa za voćare da zarade više
Foto: Promo

U Šapcu nova šansa za voćare da zarade više

Srbija -

Poljoprivrednik Neša Ilić iz pocerskog sela Grušić, nadomak Šapca, duplirao je prihod od prodaje voća. Umesto da prodaje sveže voće, zahvaljujući programu „Ruralni razvoj nakon poplava” dobio je sušaru, pa će se na rafovima marketa uskoro naći njegove sušene jabuke, kruške i šljive. Čitava zamisao projekta ima i socijalnu dimenziju.

Reč o pilot projektu, koji sprovodi Grad Šabac, a kojim je omogućeno poljoprivrednim proizvođačima da prerade svoje sirovine, kao i da se udružuju i zajednički izlaze na tržište. Voće je u pakovanjima koja nose ime „Za druga“, što simbolizuje udruživanje i zadrugarstvo.

Poljoprivrednik Neša Ilić objašnjava da pored toga što je više zaradio, bio je u mogućnosti da ceo proces proizvodnje završi u svom domaćinstvu uz pomoć porodice.- U šabačkom kraju, šljiva je prodavana za 15 do 18 dinara. Uz pomoć sušare, šljivu sam prodao po ceni od 30 dinara, zadovoljan je Ilić.U projektu mogu da učestvuju svi zainteresovani poljoprivrednici koji se bave voćarstvom ili povrtarstvom. Sušare su mobilne, tako da se mogu prebacivati iz sela u selo.Prema rečima zamenika gradonačelnika Šapca Dušana Kostadinovića, projekat "Ruralni razvoj nakon poplava", koji je Grad Šabac pokrenuo sa partnerima iz Inicijative za razvoj i saradnju (IDC), primer je da se u poljoporivredi može dodatno zaraditi preradom proizvoda pre plasmana na tržište.- Budućnost nije u prodaji sirovina, što je uglavnom bila dosadašnja praksa, već u plasmanu poljoprivrednih poluproizvoda i gotovih proizvoda. Mi smo nakon poplava izvukli pouke, pisali projekte i u saradnji sa inostranim partnerima, pomogli našim poljoprivrednicima da zarade više i žive bolje od svog rada, navodi Kostadinović.

Igor Kojičić, predstavnik IDC-a, ističe da je Grad Šabac uočio smisao socijalnog preduzetništva i udruživanja, i dodaje da se projekat odnosi na mala i srednja gazdinstva koja su besplatno dobila na korišćenje opremu-mobilne sušare.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track