Vajam samo rokere, političare nikad
Foto: Sasa Urosev

Jovan Blat

Vajam samo rokere, političare nikad

Srbija -
Autor pozamašne kolekcije karikatura najpoznatijih ličnosti rokenrola kaže da mu političari nisu inspirativni

KIKINDA - Nije mrtav rokenrol!

Glinene karikature slavnog bluzera Džona Li Hukera i gitariste i pevača grupe ZZ Top Bili Gibonsa, uvećale su impozantnu kolekciju najpoznatijih muzičkih faca čiji je autor kikindski vajar Jovan Blat.

Nadareni umetnik koji je dosad izvajao sedamdesetak karikatura, priznaje za Kurir da ni za kakve pare ne bi pristao da nešto slično uradi sa našim političarima.

"I samu ponudu smatrao bih nepristojnom. Političari mi nisu nimalo inspirativni. Isti je slučaj i sa Grand zvezdama. Ni za ganc nov "harlej dejvidson" političare i narodnjake ne bih u glini pustio "kroz šake", a nisam siguran da bi i publika za njih bila zainteresovana", priznaje Jovan.

Za rok karikature koje već nekoliko godina stvara, sasvim je druga situacija.

"Neki od mojih radova završili su u Norveškoj, Kanadi, Rumuniji, Francuskoj, Danskoj. Poklanjao sam ih, ali i prodao zagriženim rokerima kakav sam i ja. Odrastao sam uz rokenrol i gotovo da ne postoji značajniji bend ili muzičar čijem koncertu nisam prisustvovao. Nije mi poznato da u svetu još neko pravi karikature slavnih muzičara u glini", kaže Jovan i dodaje da bi se osećao počastvovanim kada bi neko od njih naručio svoju karikaturu.

Najtraženiji Mik Džeger

Prema rečima Jovana Blata, najveće interesovanje vlada za Mika Džegera i ostale članove "kotrljajućeg kamenja".

"Na ideju da se u ovo upustim, došao sam nakon koncerta "Rolingstonsa" u Beogradu. Sem njih, napravio sam karikatire Elvisa Prislija, Igi Popa, Džon Bon Džovija Džimi Hendriksa, Bob Dilana, Angusa Janga, Boba Marlija, Marka Noflera, Stinga, članova grupe "Metalika", Bi Bi Kinga, a planiram da usamljenoj Tina Tarner uskoro pridružim karikatiru Alanis Moriset", kaže Jovan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track