Štrajkuje glađu ispred groblja u Vreocima
Foto: KURIR

Štrajkuje glađu ispred groblja u Vreocima

Srbija -
Meštanin Vreoca Nebojša Mitrović je štrajk glađu otpočeo jutros ispred očevog groba, nakon čega je intervenisala policija, pa je morao da se premesti ispred kapije groblja

VREOCI - Meštanin Vreoca Nebojša Mitrović otpočeo je jutros štrajk glađu ispred lokalnog groblja zbog "nasilnog" prekopavanja grobnih mesta, saopštila je Mesna zajednica u Vreocima.

Kako se navodi, Mitrović je štrajk glađu otpočeo jutros ispred očevog groba, nakon čega je intervenisala policija, pa je morao da se premesti ispred kapije groblja.

Na Mitrovićev zahtev, predsednik Odbora za preseljenje groblja u Vreocima Blagoje Aleksić potpisao je da se "ekshumacija obavlja protiv Mitrovićeve volje".

Mitrovićev zahtev da mu ovlašćeno lice iz Gradske opštine Lazarevac potpiše dokument da se ekshumacija obavlja uprkos tužbi podnetoj Upravnom sudu u Beogradu, koji još ni ročište nije zakazao, nije uvažen. Niko od opštinara nije se pojavio, pa Mitrović nastavlja štrajk glađu dok mu se i taj zahtev ne ispuni.

Oko 120 Vreočana je tokom aprila podnelo tužbe Upravnom sudu u Beogradu.

Štrajk glađu je u Vreocima prvi započeo Željko Stojković, predsednik Mesne zajednice, koji je posle 10 dana morao da ga prekine 6. juna po preporuči lekara nakon što mu je i drugi put pozlilo.

Sa njim su se posle nekoliko dana solidarisali članovi Saveta MZ Boško Savatijević i Mihailo Stojanović, kao i beogradski pisac i istoričar Aleksandar Veljić.

Štrajkači glađu su, kako kažu, javnosti želeli da skrenu pažnju na "samovoljno ponašanje" RB Kolubara, koju optužuju za zastrašivanje i smatraju da su postali "sinonim za geto" zbog toga što im se ulična rasveta noću isključuje, nemaju vode za piće, dok im aerozagađenje i buka ozbiljno ugrožavaju zdravlje.

Radove na ekshumaciji grobnih mesta u Vreocima od 4. jula 2011. obezbeđuje policija, a Vreočanima je docnije zabranjeno okupljanje kao i grupne posete groblju.

Seosko groblje u Vreocima staro je oko 300 godina i ima oko 5.000 grobnih mesta. Prema ranijim procenama stručnjaka to groblje leži na oko 40 miliona tona lignita, a Vreoci na preko 500 miliona tona uglja.

Ranije je saopšteno da će iseljavanje groblja trajati godinu dana, a izmeštanje oko 850 domaćinstava iz Vreoca, u šta je "Kolubara" uložila 40 miliona evra, biće okončano u 2015. godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track