POSLE TUČE U SMEDEREVU: Napadnutoj devojčici povređeni slezina, oko i rame
Foto: Adria Media TV

Snimak obišao društvene mreže

POSLE TUČE U SMEDEREVU: Napadnutoj devojčici povređeni slezina, oko i rame

Srbija -

SMEDEREVO - Video-snimak vršnjačkog nasilja na kome se vidi kako jedna devojčica tuče drugu obišao je društvene mreže.

Incident se desio u ponedeljak u Smederevu, u ulazu jedne zgrade, a majka jedne od devojčica kaže da se one nisu poznavale. Smederevska policija sprovodi istragu, posle koje će uslediti i krivična prijava.

Povod za tuču bila je prepiska na Fejsbuku. Počelo je sredinom prošle nedelje, kada je napadnuta devojčica komentarisala video-snimak druge devojčice. Idu u različite škole, jedna u sedmi, a druga u osmi razred."U ponedeljak naveče moje dete je imalo časove do 19.15, ona ju je sačekala, upoznale su se, moja ćerka joj se izvinila jedanput, pa je to ponovila, e onda je ona nju napala i tukla je krvnički, strašno", objašnjava majka napadnute devojčice.

Foto: Adria Media TV
Foto: Adria Media TV

Majka devojčice koja je napala drugu devojčicu, ističe da je njeno dete pak napadnuto ispred kuće pre četiri dana.

"Došle su njih šest-sedam devojčica, zadobila je hematome po glavi, bila je u Urgentnom centru, gde se tu ubacila i ta devojčica, koja je povređena i vređala moje dete i moje dete je uzvratilo", napominje Stanišićeva.

Napadnuta devojčica je zadobila povredu slezine, oka i ramena, inače je primeran đak dobrog vladanja, tvrde u OŠ"Jovan Cvijić", a druga devojčica aktivno trenira karate.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Veselin Stojković kaže da napadnuta devojčica nije u školi pravila probleme."Nije pravila probleme zbog tuča i slično, više smo imali s njom problema zbog zloupotrebe mobilnog telefona. Ona je snimala neke učenice pa čak i profesore i to kasnije prosleđivala preko Fejsbuka. Zbog toga je kažnjena svim onim merama koje su nam dozvoljene", kaže Stojković.

Zbog zloupotrebe društvenih mreža, u smederevskim školama je u poslednje dve godine, broj sajber nasilja povećan, ali ono što dodatno zabrinjava je da u ovakvim situacijam često ima više posmatrača nego učesnika u tuči.

"Deca jedna drugu povređuju i pritom to snimaju mobilnim telefonom i kad to puste na društvene mreže oni u stvari nesagledivu štetu čine svojim vršnjacima", objašnjava socijalni radnik i predsednica stručnog tima za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja Vesna Emeršić.

Nadležni kažu da je medijacija u kojoj učestvuju i roditelji i deca najbolji način da se nađe rešenje u takvim situacijama.

(RTS/Foto: Adria Media TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track