ŠABAC: U samo nekoliko koraka na Internetu upis u vrtiće
Foto: Promo

ŠABAC: U samo nekoliko koraka na Internetu upis u vrtiće

Srbija -

U godini u kojoj Šapčani obeležavaju 130 godina predškolstva u ovom gradu, pokrenuta je usluga online upisa dece u vrtić, bez čekanja u redovima i na šalteru.

Usluga je potpuno besplatna, a pored novca uštedeće i vreme roditeljima koji se opredele da na ovaj način prijave decu za upis u vrtiće.Šabac je grad u kojem nema liste čekanja za upis u vrtiće, a od ponedeljka roditeljima je omogućena još jedna olakšica.Umesto čekanja u redovima i na šalteru, svako će moći potpuno besplatno u samo nekoliko koraka taj posao da obavi online. Pored Šapca, ova usluga je dostupna samo još u Beogradu i Sremskoj Mitrovici. Prva je ovu uslugu probala Šapčanka Katarina Nikolić, majka troje dece, koja je svoju jednogodišnja ćerku prijavila za upis.-Sve sam jako brzo završila, bez čekanja u redovima. Prezadovoljna sam što je ova usluga omogućena, poručila je Katarina Nikolić.

Prijava se šalje preko Nacionalnog portala E-uprava, u nekoliko jednostavnih koraka. Dovoljno je da korisnik otvori nalog na portalu, odabere željenu uslugu, popuni i pošalje prijavu. Zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović rekao je da je ova usluga konkretan primer politike koja se sprovodi u Šapcu – najbolja usluga po najnižoj ceni. -Naši sugrađani moći će brže, lakše, efikasnije i besplatno da prijave svoje mališane za upis u vrtić. Roditelji više neće morati da izostaju sa posla ili odustaju od svojih obaveza i planova kako bi pribavili sve papire. Ovom uslugom štedimo ne samo novac i vreme roditelja, nego i novac u budžetu Grada Šapca. Naš grad je među prvima uveo ovu uslugu, nadamo se da će i drugi slediti naš primer, kazao je zamenik gradonačelnika Šapca.

Direktor Direkcije za elektornsku upravu Dušan Stojanović poručio je na konferenciji za novinare u Šapcu da je ovo prva usluga koja je pobedila šalter i da se nalazi u top 5 usluga. -Omogućili smo Predškolskoj ustanovi da identičnu aplikaciju ima i na svom šalteru, tako da ako idete u Predškolsku ustanovu da prijavite dete za upis u vrtić, takođe nije potrebno da nabavljate papire iz PIO fonda, izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o zaposlenju... Ova usluga radi na principima upravnog postupka i građanima daje pravi komfor, rekao je Stojanović.

Online prijava za uspis u vrtić nije olakšica samo za roditelje, nego i za Predškolsku ustanovu poručuje direktorka Predškolske ustanove „Naše dete“ Šabac Sandra Mićić. - Mi sve vreme upisa imamo velike redove i gužve. Online upis se pokazao kao efikasniji, praktičniji i lakši. Iz dana u dan imamo sve više prijavljenih na ovaj način, objasnila je Mićić. Posle predaje zahteva, komisija koju ima svaki vrtić odlučivaće o upisu, bez obzira na to da li je zahtev predat na šalteru Predškolske ustanove ili preko Nacionalnog portala e-uprava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track