Najnovije vesti

IT PČELARSTVO: Kragujevački gimnazijalci izumeli pametne košnice koje komuniciraju sa pčelarima
Foto: Fonet AP

neobično

IT PČELARSTVO: Kragujevački gimnazijalci izumeli pametne košnice koje komuniciraju sa pčelarima

Srbija
19:16h

KRAGUJEVAC - Četvoro učenika prvog razreda specijalno informatičkog smera Prve kragujevačke gimnazije osmislio je neobičan izum koji će olakšati pčelarima u proveri samih košnica i sprečavanju bolesti kod pčela.

Pametna košnica komunicira sa pčelarima putem kamere a senzorima meri temperaturu i vlažnost vazduha unutar same košnice.

foto: Fonet AP

Pametna košnica izum kragujevačkih gimnazijalaca osmišljena je sa ciljem da se zaštite pčele i da se dosta olakša pčelarima prilikom obilaženja košnica koje se često nalaze daleko od imanja.

Izum se sastoji od rama sa senzorima uz pomoć koji se meri temperatura i vlažnost vazduha, dok kamera i mikrofon pčelaru daje mogućnost da vidi šta se dešava u samoj košnici.

"On sa košnicom komunicira preko interneta odnosno pristupom određenoj web adresi. Pčelar može da vidi kroz kameru šta se događa na samom ulazu u košnicu, može da čuje na svakih 10 minuta, kada se i pravi snimak, zvuk u košnici ali i da proveri temperaturu i vlažnost vazduha", kaže Jovana Milošević, učenica prvog razreda specijalno informatičkog odeljenja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

foto: Fonet AP

Na Nacionalnom takmičenju najboljih đačkih kompanija ovi gimnazijalci, koji su bili i najmlađi učesnici osvojili su pametnom košnicom, kao kompanija "Legobuž" prvo mesto. Kažu i da su pčelari pokazali interesovanje za njihov proizod.

"Cena sa običnom baterijom i običnim napajanjem je oko 53 evra, dok je sa solarnim napajanjem 73 evra. Takođe se mogu kupiti i kompletno opremljene košnice, sa običnim napajanjem koštaju oko 108 evra, a sa solarnim 120", kaže Milica Tomić, učenica prvog razreda specijalno informatičkog odeljenja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Priliku da pokažu svoj izum celoj Evropi imaće od 11. do 13. juna kada se u Briselu održava i Evropsko takmičenje najboljih učeničkih kompanija. Pametna košnica ne pomaže samo pčelarima već i našem ekosistemu.

foto: Fonet AP

"Sam pčelar dobija informacije koje su mu neophodne, vlažnost u samoj košnici, temperaturu i zvuk same košnice odnosno legla tako da ima prikaz onoga što se dešava unutar košnice. U agronomiji i u poljoprivredi postoji velika mogućnost primene IT tehnologije. Ona je potrebna da se primenjuje jer se olakšava agronomima i svim ljudima koji se bave poljoprivredom njihov posao", kaže Katarina Veljković, profesorka informatike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

"Pčelama je potrebna pomoć zato što u svetu već godinama vlada CCD bolest koja uzrokuje nestajanje pčela a javlja se pod uticajem parazita, pesticida, monokulture i raznih drugih faktora. Pčele obezbeđuju jednu trećinu hrane koju mi jedemo svakodnevno i njihova važnost za nas je veoma velika", kaže Jovana Milošević, učenica prvog razreda specijalno informatičkog odeljenja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Ovi gimnazijalci nastaviće da se bave primenom informacionih tehnologija kako u poljoprivrednoj proizvodnji tako i u zaštiti naše životne sredine pa pametna košnica neće predstavljati jedini njihov originalan izum.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...