SUNCE OBARA S NOGU: Srbija jedva diše na paklenih 40 stepeni
Foto: Kurir

Letnja žega

SUNCE OBARA S NOGU: Srbija jedva diše na paklenih 40 stepeni

Srbija -

Neki su spas od vrućine pronašli na kupalištima, a bilo je i onih koji su vredno radili po nesnosnoj vrućini

Dok su se neki građani Srbije juče brčkali na bazenima ili rekama, oni vredniji su na vrelom suncu i paklenih 40 stepeni radili, a kako kažu, jedini spas im je flašica vode

foto: Kurir

Jučerašnji dan bio je veoma topao, u nekim gradovima Srbije temperatura je išla i do 40 stepeni Celzijusa. Srećom, prema prognozama meteorologa, već tokom današnjeg dana živa u termometru bi trebalo da krene naniže. U nedelju se očekuju padavine i osveženje.

U prestonici je juče bilo postavljeno 12 vodocisterni na kojima su građani mogli bar malo da se osveže, a slična situacija je bila i u ostalim gradovima Srbije.

foto: Kurir

Službe hitne pomoći imale su u prethodna dva dana pune ruke posla jer su ljudi od žege na ulicama padali u nesvest.

- Povećan je broj intervencija, bilo je i slučajeva kolabiranja na ulicama. Savetujemo građane da izbegavaju boravak napolju na visokim temperaturama, da unose što više tečnosti kako ne bi došlo do dehidratacije - navode iz Hitne pomoći.

Spas od tropskih vrućina Lozničani danima nalaze na otvorenom kupalištu Lagatoru, dok ima i onih koji od sunca beže na Drinu.

foto: Kurir

Novosađani koji su to u petak mogli sebi da priušte brčkali su se na popularnoj dunavskoj plaži Štrandu, a Užičani su se hladili na gradskoj plaži na Đetinji.

Ipak, bilo je i onih koji su na 40 stepeni vredno radili na samom asfaltu.

- To je naš posao, a asfalt se ugrađuje na vrućini jer bolje prianja prilikom krpljenja udarnih rupa. Pretoplo je, ali se rashlađujemo vodom, sokovima, pravimo česte pauze i sklanjamo se sa sunca kad god možemo, nosimo kačkete - objašnjavaju putari iz Vranja.

foto: Kurir

Miroslav Janković, koga smo zatekli u blizini centra Beograda kako utovaruje džakove u kamion, kaže da je već navikao na vrućinu.

- Za nas nema sunca, borimo se, podnosimo nekako. Radimo i po 15 sati, a rashlađujemo se uz pivce i hladnu vodu - kaže Miroslav.

Barajevo

DANIMA BEZ VODE

Visoke temperature donele su i probleme sa vodosnabdevanjem, a najteže je stanovnicima opštine Barajevo.

- Od nedelje uveče nemamo ni kapi vode. Niko ne kontaktira s nama, prijavila sam „Vodovodu“ i ništa nisu uradili - kaže nam Jelena Pivac iz Barajeva. Iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ kažu da su registrovali i do šest puta uvećanu potrošnju vode. Oni objašnjavaju da je povećanje znatno veće u rubnim delovima Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track