SRAMOTNO: U Srbiji 128 električnih vozila, a samo dva punjača
Foto: Profimedia

Punjači na obilićevom vencu i preševu

SRAMOTNO: U Srbiji 128 električnih vozila, a samo dva punjača

Srbija -

BEOGRAD - Prvi punjači za elektične automobile postavljeni su nedavno na naplatnoj stanici "Preševo", kao i u renoviranoj garaži na Obilićevom vencu, a ne računajući vozila sa stranim registarskim oznakama, podaci MUP-a pokazuju da njih može da koristi 128 vozila sa srpskim tablicama.

Upravo to je brojka vozila na električni pogon upisanih u jedinstveni registar vozila, a podaci MUP pokazuju i da su u taj broj uključeni i elektični skuteri, kao i električni autobusi i trolejbusi.

Takođe, od ukupno 128 električnih vozila u Srbiji, čak 90 je registrovano u Beogradu, a, između ostalog, od infrastrukture zavisi da li će naša zemlja dostići standard drugih zemalja i da li će imati veći broj električnih vozila u upotrebi, od zaista simboličnih 128.

Poređenja radi, Velika Britanija je 2014. imala svega 500 registrovanih električnih automobila, do kraja 2016, u toj zemlji registrovano je više od 35.000 plag-in automobila, a u prvih šest meseci ove godine, u Ujedinjenom kraljevstvu registrovano je više od 22.000 električnih automobila.

U toj zemlji, e- automobili sada predstavljaju oko 1,6 odsto ukupnog tržišta automobila, odnosno više od 100.000 električnih vozila registrovano je na tablice Ujedinjenog kraljevstva, što e-flotu te zemlje čini četvrtom po veličini u Evropi, iza Norveške, Francuske i Holandije.

Vlada Velike Britanije aktivno usvaja plag-in vozila u Ujedinjenom Kraljevstvu kroz razne podsticaje, uključujući i oslobađanje plaćanja taksi zakrčenja od 11,5 funti dnevno, koju su četvorotočkaši koji zagađuju - benzinci i dizeli, dužni da uplate prilikom ulaska u centar Londona, a vozači e-vozila imaju i besplatno parkiranje i mogućnost da voze žutim trakama.

Takođe, u toj zemlji, kao rezultat i vladinih i privatnih investicija, mreža punktova za punjenje e-vozila povećala se sa nekoliko stotina u 2011. godini na više od 4.300 lokacija za punjenje, 6.700 uređaja za punjenje i 12.500 konektora, koliko ih je bilo do maja 2017. godine.

U Srbiji se u narednom periodu očekuje instaliranje drugog elektropunjača na granici s Hrvatskom, na naplatnoj stanici "Šid", trećeg na auto-putu u Beogradu, kao i instaliranje još dva punjača na stanicama "Dimitrovgrad", na ulazu i izlazu iz Bugarske i "Subotica jug", na ulazu i izlazu iz Mađarske.

Na našem tržištu postoji ponuda dosta skupih električnih automobila, gledano iz ugla visine prosečne plate, a kako bi oni u širem stanovništvu bili prihvaćeni i kako bi znatno porastao njihov broj, osim neophodne infrastrukture, potrebne su i subvencije države.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivno! Kako naprednjaci planiraju da pokradu izbore u Beogradu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track