Eksplozija u fabrici oružja u Lučanima

Eksplozija u fabrici oružja u Lučanima

Srbija -
U trenutku eksplozije prese za proizvodnju baruta u pogonu je bilo osam radnika, a niko od njih nije povređen

LUČANI - U fabirici "Milan Blagojević" u Lučanima danas se dogodila eksplozija na presi za proizvodnju raketnih goriva, ali i pored toga što je detonacija bila veoma snažna, niko nije ozbiljnije povređen, izjavio je danas generalni direktor fabrike Radoš Milovanović.

Milovanović je precizirao da se proizvodnim procesom upravlja daljinski i da su radnici, zahvaljujući poštovanju bezbednosnih procedura, ostali nepovređeni.

Prema njegovim rečima, samo jedan radnik je zadobio nekoliko manjih posekotina od krhotina stakla, ali je on previjen i već vraćen na posao. Milovanović je rekao da će proizvodnja u fabrici biti nastavljena sutra na drugoj proizvodnoj liniji, a da će biti potrebno neko vreme da havarisana mašina bude popravljena.

Presa na kojoj se jutros u 8.45 dogodila ekslozija je, kako je rekao, osigurana, a inače ovo je druga eksplozija na istoj mašini u poslednjih deset godina.

Načelnik sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjh poslova Predrag Marić izjavio je da je u namenskoj industriji "Milan Blagojević" u toku uviđaj koji treba da ustanovi detalje u vezi sa eksplozijom koja se jutros dogodila.

"Sledi uviđaj, tek nakon toga ćemo znati više o detaljima. Trenutno nam je poznatao da se jedna radnica požalila da usled detonacije ima problema sa sluhom i upućena je u Dom zdravlja na pregled", izneo je Marić činjenice poznate u ovom trenutku.

Nesreće u namenskoj industriji i vojnim magacinima

Današnja eksplozija u fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima, jedna je u nizu nesreća te vrste poslednjih petnaestak godina.

- 21. septembar 2011. - U fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima, u manjem požaru povređen jedan radnik.

- 27. decembar 2010. - Niz eksplozija u fabrici "Sloboda" Čačak, niko nije povređen, a pričinjena ogromna materijalna šteta.

- 10. maj 2010. - U namenskoj proizvodnji Holding korporacije "Krušik" u Valjevu, u slabijoj detonacije lakše su povređena dva radnika.

- 4. septembar 2009. - U četiri snažne eksplozije u barutnom odeljenju namenske industrije ''Prvi partizan'' u Užicu poginulo je sedmoro radnika, a 13 je povređeno.

- 19. oktobar 2006. - Eksplozija u vojnom magacinu kasarne "7. jul" u Paraćinu povređene su 22 osobe.

- 29. maj 2006. - Eksplozija u "Prvoj iskri" Barič, tri radnika poginula, troje povređeno.

- 3. decembar 1997. - Požar u fabrici "Milan Blagojević", život je izgubilo troje radnika, a sedam radnika je povređeno.

- 21. juna 1996. - Požar u fabrici "Prva iskra" u Bariču, poginulo dvoje ljudi.

- 23. juna 1995. - U fabrici "Grmeč" u Zemunu poginulo je 11 radnika, a deset je povređeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track