MORAVIČKO ĆEMANE: Mali Jovica (12) podigao publiku na noge
Foto: Tanjug Printscreen

Apsolutni pobednik

MORAVIČKO ĆEMANE: Mali Jovica (12) podigao publiku na noge

Srbija -

LJIG - U Moravcima kod Ljiga održana je manifestacija "Moravačko ćemane", na kojoj je nastupio 21 violinista, a jednoglasnom odlukom žirija za apsolutnog pobednika je proglašen 12-godišnji Jovica Vasić.

Predsednik žirija Dragan Bataveljić rekao da je žiri imao veoma odgovoran posao.

"Pobednika je trebalo proglasiti u tri kategorije. U prvoj smo to uradili veoma lako i odlučili se za Jovicu Vasića iz Piromana, unuka Boje Piromanca, u drugoj je to bio Dalibor Jovanović iz mesta Nanomir kod Mionice. U trećoj kategoriji gde su bili učesnici od 16 godina pa naviše imali smo veliku borbu", rekao je Bataveljić.

On je dodao da su imali i dodatno takmičenje između nekoliko momaka kako bi došli do najboljih.

"Međutim, žiri je bio jednoglasan da to bude Jovica Vasić, bez obzira što ima samo 12 godina, a da smo bili upravu najbolji dokaz su ovacije publike nakon proglašenja pobednika. Pred tim mališanom sigurno je velika budućnost", kazao je Bataveljić.

Pored Bataveljića, žiri su činili Dubravka Loncović profesor muzike, Milan Simić kompozitor i pevač, Rade Stojanović-Truman i Mihajlo Kaljević - violinisti.

Inače, violina je u selo Moravce, na samo par kilometara od Ljiga, privukla više hiljada posetilaca proteklog vikenda koji su uživali uz zvuke ovog popularnog instrumenta.

Zanimljivo je da samo ovo i još dva susedna sela imaju preko 150 violinista, a po svemu sudeći biće ih još budući da pristižu mlađe generacije koje već sa 12 i 15 godina se ozbiljno bave ovom vrstom muzike.

Lokalne vlasti u Ljigu bi svakako trebalo da se uključe u organizaciju ove manifestacije koja bez sumnje može za koju godinu biti od velike koristi meštanima ovog kraja poput dragačevskog Sabora trubača.

"Spreman sam da razgovaram sa svima kako bi ovaj festival ne samo sačuvali već i unapredili. Ovde je u subotu i juče prodefilovalo preko 5.000 ljubitelja violine. Udruženje 'Moje ognjište' i ja smo sve sami insfinansirali ali je pitanje do kada ćemo izdržati. Veliku pomoć ovog puta pružio nam je Dragiša Simić predsednik Udruženje za čuvanje tradicije", kazao je predsednik udruženja "Moje ognjište" Sreten Savić u izjavi za Glas zapadne Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja