STARIJI OD BEOGRADSKOG: Šabački oktobarski salon 61. put otvoren u Narodnom muzeju
Foto: Promo

STARIJI OD BEOGRADSKOG: Šabački oktobarski salon 61. put otvoren u Narodnom muzeju

Srbija -

Čak ni Beograd nije imao Oktobarski salon kad je nastao prvi šabački. Svoje mesto na 61. želelo je više od 180 umetnika, a na adresu Narodnog muzeja u Šapcu stiglo je 230 radova. Najboljih 95 radova u Muzeju će biti do 12. novembra.

Kada su 1954. godine likovni pedagozi Šapca Igor Belohlavek, Stevan Antonijević, Mara Jelesić, Desanka Stanić i Vladislav Lalicki organizovali Oktobarski salon, verovatno nisu ni slutili da je stvorena manifestacija koja će tradicijom nadmašiti slične i postati kulturno obeležje grada.

Ni u Beogradu tada nije postojao Oktobarski salon, a šabački je zvanično najstariji u Srbiji. Od drugih ga izdvaja i činjenica da se od nastanka održava u kontinuitetu.

O kvalitetu šabačkog Oktobarskog salona govori i činjenica da je 181 umetnik kandidovao svoj rad za ovogodišnju izložbu.

foto: Promo

Iz godine u godinu ovaj događaj donosi novu energiji, poručuje član Gradskog veća Šapca Igor Marsenić.

- Oktobarski salon, bez obzira na godine, ne pokazuje tromost. Naprotiv, pokazuje novu vrstu vitalnosti. Sa ovogodišnjim, došla je i nova generacija mladih umetnika koja ovom izložbom postaje deo scene, kaže Marsenić i podseća da je Šabac u ovoj nedelji proslavio i 170 godina postojanja Biblioteke šabačke.

Žiri ovogodišnjeg Oktobarskog salona u Šapcu u kom su bili prof. dr Aleksandar Leka Mladenović, Dejan Đorić likovni kritičar i Tatjana Marković muzejski savetnik, nagradio je slikara Vladimira Vojvodića za sliku “Lamenat dalekoj kiši”, skulptora Milorada Pavića za delo “Portret Jelene”, a Branko Raković nagrađen je u kategoriji grafike za “Deseti krug kretanja”.

foto: Promo

Tradicionalno priznanje Oktobarskog salona, nagrada “Igor Bolohlavek” dodeljena je Milošu Blagojeviću za skulpturu “Vreme”. Ova nagrada dodeljuje se mladom autoru koji time stiče mogućnost da priredi samostalnu izložbu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! U Srbiji drastično raste broj obolelih od virusa !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja