DOŠLI DA POSETE DEDIN GROB, PA DOŽIVELI ŠOK: Goblje preorano, kosti razbacane, ne znaju gde su posmrtni ostaci pokojnika
Foto: N.Harminc

kersko groblje u subotici

DOŠLI DA POSETE DEDIN GROB, PA DOŽIVELI ŠOK: Goblje preorano, kosti razbacane, ne znaju gde su posmrtni ostaci pokojnika

Srbija -

SUBOTICA - Kada je u četvrtak protekle sedmice, sin upokojenog Antuna Gabrića, sa suprugom došao da poseti očev grob na Kerskom groblju, da odnesu cveće i zapale sveću, zatekli su na groblju – groblje srušenih spomenika!

foto: N.Harminc

Ostali su zaprepašćeni prizorom razbacanih spomenika, nisu znali šta da urade, da li da tragaju za nadgrobnom pločom i ostacima sa groba, ili da odu u JKP Pogrebno i da vide šta ih je to snašlo, priča za Kurir Jasmina Andrić, unuka upokojenog Antuna.

- Grob mog dede je preoran. Najmlađi sin od četvoro dece, moj ujak, je prešao šezdesetu godinu, ali svi smo brinuli o dedinom grobu, na Kerskom groblju. Nije grobnica, deda je preminuo 1960. godine, ali spomenik je u kamenu, očuvan je, ima oplatu oko grobnog mesta, gde smo ostavljali cveće. Nije izbledelo nijedno ugravirano slovo imena, niti godina rođenja, smrti i tekst porodice. Vidljivo je da se spomenik posećuje i održava, pa smo sada svi u šoku da deca i unuci ne mogu više da posete grob. Nije hriščanski i naša porodica ne zna kako da se pomiri sa ovom činjenicom, da se uništavaju spomenici naših predaka, kaže Jasmina.

foto: N.Harminc

Kaže da mama Pavlica ne može da se smiri, a ni ujaci koji zatečeni prizorom koji ne mogu zaboraviti.

- Pitamo se svi koliko je to ljudski i da li je moralo na ovakav način da se uništi to i druga grobna mesta. Imamo i porodičnu grobnicu, plaćali smo uredno te takse. Ujaci su poslednji put 2013. godine bili da plate desetogodišnju naknadu, rečeno im je tada da ne treba da plate raku na Kerskom groblju, jer se planira izmeštanje grobova, da će biti obavešteni, kaže Jasmina Andrić.

Sada su u šoku, jer nisu ni slutili, kaže, da to znači preoravanje grobova.

- Pitala sam „gde su kosti mog dede”, a odgovor je bio „spuštene su dole”. Znači, nasuta je zemlja preko tih kostiju naših predaka, kaže Jasmina i dodaje da jedva već ponavlja ko zna koji put priču, koja je uznemirila čitavu porodicu.

Psihički su, kaže slomljeni, jer grob njihovog pretka nije bio zapušten, brinuli su o njemu.

foto: N.Harminc

Direktorka Pogrebnog, Vesna Prćić je izjavila povodom situacije sa preoranim grobovima, da su još u aprilu počeli radovi na nekim delovima groblja i da je to bilo vidljivo, a da su putem lokalnih medija građani obavešteni da mogu da urade ekshumaciju, te da Pogrebno ima evidenciju pokojnika, ali ne i korisnika.

foto: N.Harminc

- Sve je urađeno prema propisima. Od 2000. godine građani su putem Službenog glasnika i medija više puta obaveštavani da mogu da premeste posmrtne ostatke. Gadskom odlukom poništavaju se parcele raka, a oko stotinu Subotičana odazvalo posle tih obaveštenja. Parcela te porodice je ispunila uslove za poništenje, jer je proteklo 30 godina od produženog datuma počivanja, pa te rake nisu ni plaćane, objašnjava direktorka Pogrebnog.

foto: N.Harminc

Jasmina Andrić kaže da porodica ne zna kakva su im prava, da nisu bili obavešteni o planovima da se rake preoru, te da će u ponedeljak pokušati da sa rukovodstvom Pogrebnog vide, da li i kako mogu da dođu do posmrtnih ostataka svog pretka.

(Kurir.rs/N.H.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo ko je srušio alibi Zorana Marjanovića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track