HAJKA U BLACU: Više od 600 lovaca krenulo na vukove, šakale, lisice i divlje mačke
Foto: Youtube Printscreen

dozvoljeno odstreliti šest vukova godišnje

HAJKA U BLACU: Više od 600 lovaca krenulo na vukove, šakale, lisice i divlje mačke

Srbija -

Ovo mi je prvi kontakt sa vukom, prvi odstrel, prvi metak, ja sam prezadovoljan. A prvo sam gađao u lisicu koju sam promašio. Desetak minuta kasnije izlazi mi vuk, to je adrenalin. Pucao sam sa oko 50 metara i pogodio, kaže Nikola (24)

BLACE - U okolini Blaca održana je tradionionalna manifestacija "Vuku u pohode", a više od 600 lovaca iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Crne Gore i Hrvatske krenulo je u hajku na vukove.

Predsednik Lovačkog udruženja "Blace" Milan Kovačević kazao je danas da je zadovoljan odzivom lovaca i uspehom na terenu gde su ustreljena dva vuka i dodao da su za odstrel predviđeni i šakali, lisice i divlje mačke.

foto: Youtube Printscreen

Kovačević je rekao da u Srbiji ima dosta vukova koji prave štetu poljoprivrednicima, zbog čega je dozvoljeno odstreliti šest vukova godišnje, iako sezona traje cele godine.

Poljoprivrednik i pastir iz okoline Blaca Ivan Milenković, koji ima oko 40 ovaca, kazao je da hajka na vukove veoma značajna stvar jer svake godine vukovi smanje broj ovaca u njegovom stadu.

Mnogi lovci decenijama pokušavaju da uhvate svog prvog vuka, a 24-godišnji Nikola Milinčić iz Kruševca je ove godine imao sreće, iako tek tri godine ide u organizovani lov.

foto: Youtube Printscreen

"Ovo mi je prvi kontakt sa vukom, prvi odstrel, prvi metak, ja sam prezadovoljan. A prvo sam gađao u lisicu koju sam promašio. Desetak minuta kasnije izlazi mi vuk, to je adrenalin. Pucao sam sa oko 50 metara i pogodio", rekao je Milinčić.

Lovačko udruženje "Blace" organizovalo je juče tradicionalnu manifestaciju u kojoj lovci love divljač koja uništava stoku po selima, a kako su naveli, na taj način se održava balans u prirodi kako bi vukovi bili u optimalnom broju i kako ne bi ugrožavali stanište.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track