BRNABIĆ: Zrenjanin na korak do dobijanja zdrave pijaće vode
Foto: Zorana Jevtić

povezivanje sa evropom

BRNABIĆ: Zrenjanin na korak do dobijanja zdrave pijaće vode

Srbija -

Zrenjanin je na korak do dobijanja zdrave pijaće vode, izjavila je danas u tom gradu premijerka Ana Brnabić.Ona je navela da je dobra vest da je fabrika završena, ali da postoji problem jer po Zakonu o komunalnim delatnostima privatna kompanija ne može da se bavi uslugom prečišćavanja vode iako i dalje Vodovod doprema tu vodu korisnicima.

"Tu postoji 'začkoljica' u tom zakonu, a to je moglo da se uradi preko javno-privatnog partnerstva, što bi bio drugačiji javni poziv. U ovom trenutku grad Zrenjanin moraće da preuzme fabriku i da se dogovori oko komercijalnih uslova Vlade Srbije", kazala je ona.

Brnabićeva je navela da će svakako svu moguću podršku gradu Zrenjaninu pružiti i pokrajinska vlada kako bi se problem što pre rešio, a gradjani dobili uslugu koju čekaju već decenijama.

"Najpre sam mislila da je problem u Zakonu o vodama, ali nije, već u Zakonu o komunalnim delatnostima i on je potpuno jasan, to ne može da radi privatni partner, već grad Zrenjanin i u tom smislu će morati da preuzme fabriku", navela je ona.

Ukazala je i da je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić već razgovarao sa bankom koja je kreditirala investitora i sa investitorom kako bi se našao najbolji model, a da se zajednički traži najbolji finansijski model da se to uradi i da problem pijaće vode u Zrenjaninu mora biti rešen.

Kako je navela, novac za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode je već investiran, postrojenje je izgradjeno, tako da se "na korak od ispravne vode za gradjane Zrenjanina".

"Šta god treba da se uradi pomoćićemo kako bi se dobile potrebne dozvole. Nažalost, situacija je takva, dozvole ne može da dobije privatni partner", kazala je premijerka.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je rekao da će se potrebne dozvole ta rad fabrike za prečišćavanje vode vrlo brzo dobiti i da će agonija koja traje više meseci biti prekinuta. Pijaća voda u Zrenjaninu zabranjena je za piće još 2004, po rešenju sanitarne inspekcije zbog prevelike količine arsena u njoj.

(Kurir.rs/Beta)

Foto ilustracija Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track