Lavica odbacila mladunčad, jedno pojeo tata Dušan

Bor

Lavica odbacila mladunčad, jedno pojeo tata Dušan

Srbija -
Lavica je jedno mladunče odbacila nakon dva dana, a drugo je posle 10 dana prestala da hrani, pa je brigu o njemu preuzeo veterinar Andrija Radojčić

BOR - Crvena lavica Kjara u borskom zoološkom vrtu na svet je donela dva mladunčeta i nakon što je jedno pojeo tata Dušan, o drugom, umesto prave mame, brine veterinar zoo-vrta.

Lavica je jedno mladunče odbacila nakon dva dana, a drugo je posle 10 dana prestala da hrani. I dok tata Duško drema pored svoje lavice, brigu o njihovom mladunčetu preuzeo je veterinar.

"Nadali smo se da će bar ovo drugo, žensko mladunče, da prihvati, medutim, ona je prestala da ga doji i izgubila je mleko. Ceo dan smo pratili majku, ali ona nije pokazivala interesovanje za mladunče i odlucili smo da je najbolje za njega da mi preuzmemo brigu", rekao je veterinarski tehničar zoo-vrta Andrija Radojčić.

"Obaveza jeste velika, ali lepa. Spava sa mnom krevetu i ne razlikuje se od ostalih mladunaca mačaka ili pasa. Preko dana uglavnom spava, a tokom noci je aktivna", rekao je on.

Radojčić naglašava da se za sada beba hrani specijalnim mlekom za mačke u prahu, a za mesec dana počeće polako da se dodaje mleveno meso u ishranu da bi joj se polako želudac privikavao na čvršću hranu.

"Mladunče lava sad je u rukama našeg veterinara 24 časa dnevno", kaže direktor zoo-vrta Bor Klime Bitkovski.

On objašnjava da je nekoliko dana nakon što je na svet donela dva lavića lavica Kjara jedno mladunče izbacila iz kaveza.

"Dok je bdila nad njima u kavezu nije se odvajala od njih, ali kako je počela da izlazi napolje, odbacila je prvo jedno, a nekoliko dana kasnije i drugo mladunče. Kada je prvo mladunče odbacila, lav Dušan je istog trenutka pojeo svoju bebu, rekao je Bitkoski. Da se ne bi ponovio slučaj sa prvim mladunčetom, angažovana je uprava zoo-vrta, pa je mala lavica spasena sigurne smrti.

"Zoo-vrt u Boru, koji je otvoren 23. novembra 2011. godine, ima 63 vrste životinja i oko 130 životinja. Prva prinova u njemu bio je muflon Borko i, pored četiri pauna, sada imamo i ovo mladunce lava, za cije ime je raspisan konkurs.

Stanište za lavče je već odredeno, samo da ga uredimo, a to će biti veoma brzo, i biće smešteno u odgovarajućim uslovima, sa grejanjem i sa svom infrastrukturom koja se traži da se lav pravilno razvija", rekao je Bitkovski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja