RASTE VODOSTAJ SAVE Marić: Proglašena vanredna odbrana od poplava kod Šapca
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

situacija se prati na terenu

RASTE VODOSTAJ SAVE Marić: Proglašena vanredna odbrana od poplava kod Šapca

Srbija -

BEOGRAD - Na Savi kod Šapca danas je proglašena vanredna odbrana od poplava, izjavio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, ali je naglasio da se ta reka nije izlila, niti da očekuje da će do toga doći.

"Pripadnici Sektora za vanredne situacije i svih lokalnih štabova za vanredne situacije od 2. marta su u stanju su pripravnosti. Nema izlivanja Save, pratimo situaciju na terenu i očekujem da će stanje pune pripravnosti kada je reč o Savi i ostalim vodotokovima u Srbiji, potrajati do 25. marta", rekao je Marić.

On je podsetio da je Republički štab za vanredne situacije već 5. marta zadužio Sektor za vanredne situacije, javna preduzeća "Srbija vode", "Vojvodina vode" i Republički hidrometerološki zavod da prate situaciju na terenu.

Prema rečima Marića, ta saradnja odlično funkcioniše.

On je dodao da će u narednom periodu, tokom aprila, zbog otapanja snega u Austriji, pažnja Sektora za vanredne situacije biti usmerena na Dunav i da će se obavljati celodnevna pripravnost i monitoring te reke.

Marić je ranije, u izjavi Tanjugu, rekao da na rekama u Srbiji trenutna situacija nigde nije krizna i da se na celoj teritoriji zemlje sprovode redovne i vanredne mere od poplava.

"Na teritoriji Republike trenutno nigde nemamo kriznu situaciju. Jedino je na teritoriji Vranja došlo do izlivanja u oranice u nebranjenom delu, ali je i to tokom noći regulisano", rekao je Marić.

Kada je reč o Beogradu, ona kaže da je u zoni oko Kule Nebojša zabranjeno parkiranje vozila, mada, dodaje, ni tu situacija nije kritična, već uobičajena i to svake godine.

"To je ono što se skoro svake godine dešava. Nema tu katastrofe ni u najavi", zaključio je Marić.

(Kurir.rs/Tanju/Foto: Tanjug/Dušan Aničić, ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV)PRESTONICA POD SNEGOM! DANAS STIŽE PROLEĆE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track