RODITELJI U VUČJU DANAS NISU POSLALI DECU U ŠKOLU: Dečaka koji svakodnevno maltretira vršnjake niko ne može da smiri
Foto: Shutterstock

krajnja mera

RODITELJI U VUČJU DANAS NISU POSLALI DECU U ŠKOLU: Dečaka koji svakodnevno maltretira vršnjake niko ne može da smiri

Srbija -

Zbog toga što jedan od učenika Osnovne škole “Bora Stanković” u Vučju maltretira vršnjake iz odeljenja, zabrinuti roditelji ovih učenika danas svoju decu nisu poslali na nastavu. Ovim činom, kažu, žele da skrenu pažnju na nasilje u ovoj školi koje traje već godinu i po dana. U školi pričaju da, u saradnji sa ostalim institucijama, rade na slučaju.

Problem sa vršnjačkim nasiljem, objašnjavaju roditelji, postoji već neko vreme, ali je u toku ove godine eskalirao i osim u prstorijama škole, preneo se i u dvorište, pa čak se dešava i na putu od škole do kuće, navode Južne vesti.

foto: Južne vesti

Reč je o, sada već, učenicima trećeg razreda, kažu roditelji, a pošto su do sada apelovali na sve relevante instance, rešili su da se obrate i medijima, jer su zabrinuti za bezbednost svoje dece.

Osim što im uzima užinu, pribor, sveske, cepa i uništava knjige, on ih udara, obara na zemlju i vređa. Mi samo želimo da se ovaj problem reši i da škola bude podsticajna sredina za sve učenike - pričaju zabrinuti roditelji.

Direktorka ove škole Nadica Mladenović potvrdila je za Južne vesti da postoji problem sa jednim učenikom koji maltretira ostale, ali da oni, u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Školskom upravom pokušavaju da reše problem.

Deca danas nisu bila u školu. Bilo je jedno dete iz tog odeljenja. Ono što ja mogu da Vam kažem je da sarađujemo sa svim institucijama, radimo sve što treba po zakonu i očekujemo da se situacija popravi. To što je u našoj mogućnosti, mi to radimo - kaže Mladenović.

Ona dodaje i da zbog osetljivosti teme i zaštite podataka o ličnosti, ne može reći ništa detaljnije, dok roditelji najavljuju da će učionica u kojoj časove slušaju njihova deca i sutra biti prazna.

foto: Profimedia

Jedno dete ispisano iz škole, učiteljica nemoćna

Poslednji u nizu događaja vršnjačkog nasilja u ovoj školi, pričaju roditelji, dogodio se krajem prošle nedelje, kada je pomenuto dete napalo devojčicu, šutiralo joj ranac i pocepalo duksericu, nakon čega su je roditelji prebacili u drugu školu.

- Zbog ovoga smo našu decu povukli sa nastave i obavestili medije, kako bismo skrenuli pažnju na važnost i hitnost rešavanja situacije. U slučaju da do 18. aprila ne dođe do rešenja ili ozbiljnog pomaka u rešavanju ovog problema smatramo da nam jedino preostaje ispisivanje naše dece iz škole i upisivanje u drugu kako bi se njihovo školovanje nastavilo u skaldu sa Zakonom - saopštavaju roditelji.

Iako se, kako kažu, učiteljica trudi da ovakve ispade spreči i pojačano radi sa problematičnim detetom, to do sada nije imalo nikakvog učinka.

- Njihova učiteljica se trudi da svima posveti dovoljno pažnje i da sa svima radi, ali u ovakvoj situaciji, smatramo da je narušen nastavno-obrazovni proces - kažu roditelji.

foto: Reuters 25 11 2015

Oni su do sada slali dopise i održavali roditeljske sastanke, ukazujući na problem, a školi su, kao konkretnu meru, predložili da problematično dete ima svog pratioca.

Da li su Centar za socijalni rad i Školska uprava uvažili njihov predlog, kao i šta su konkretna rešanja ovog problema, od ovih institucija se nije moglo saznati, jer se na uporne telefonske pozive niko nije javljao.

(Kurir.rs/Južne vesti, B.Antić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track