NAJJAČA JAJA PROVERENO IMAJU MOKRINČANI: Ivan odneo pobedu za čistu peticu!
Foto: Saša Urošev

Na Vaskrs u Mokrinu održana 28. Tucanijada

NAJJAČA JAJA PROVERENO IMAJU MOKRINČANI: Ivan odneo pobedu za čistu peticu!

Srbija -

MOKRIN - Ivanu Dilberu iz Mokrina konačno je za zubima pošlo ono što je godinama priželjkivao. U velikom finalu 28. Svetskog prvenstva u tucanju farbanim kokošijim jajima, pobedio je zemljaka Dušana Prodanova.

foto: Saša Urošev

Ukus pobede Dušanu nije stran jer je 2012. i 2005. osvajao laskavu titulu vlasnika najtvrđeg kokošijeg primerka na planeti. Zdravi zubi najvažniji su alat za biranje kao kamen jakih jaka, jer takmičari kuckanjem, o jedinice, određuju koje ima granitnu ljusku. Ako je jaje oblo i “sitnije tuče”, poput kucanja u staklo, onda je ono pravo.

Istančanom tehnikom rukovodio se i Ivan Dilber, novi šampion.

foto: Saša Urošev

"Mislim da je moja prva titula za čistu peticu, poput rednog broja koji mi je žrebom dodeljen. Do sada sam bio drugi, a dva puta treći. Konačno je i mene sunce ozarilo. Od početka januarao, do pre neki dan, o zube sam kucnuo oko 25. 000 jaja. Novčanu nagradu uložiću u zube. U suprotnom, više neću biti šampion", rekao nam Ivan između dva zalogaja.

foto: Saša Urošev

Stroga pravila “Tucanijade” nalažu da u slast pobedničko jaje, na ravne časti, smažu sudija i šampion. Na taj način se otklanja bilo kakva sumnja u regularnost takmičenja i časnu pobedu. Da bi se izbegle eventualne mahinacije, u vidu manjeg guščijeg, pačijeg ili većeg morčijeg jajeta koje je “filovano” voskom ili auto gitom, a što se dešavalo, od 14. “Tucanijade” se finalna jaja čuvaju u specijalno napravljenom sefu.

foto: Saša Urošev

"Najveći hrišćanski praznik u Mokrin je doveo brojne goste i takmičare iz svih krajeva Srbije i sveta. Najviše nas je obradovao rekordan broj takmičara u juniorskoj konkurenciji. Nadmetalo se oko 150 mališana. Mokrinčanin Đorđe Golić, u finalu je potucao zemljaka Milana Zorića. U seniorskoj konkurenciji oprobalo se stotinak takmičara Srbije, Švedske, Novog Zelanda, Republike Srpske... Iole ozbiljniji takmičar, od Božića o Vaskrsa, kucne o zube i do 20.000 kako bi pronašao najtvrđe.

foto: Saša Urošev

Naše selo ima oko 2.000 domaćinstava, a u

svakom je na Veliki petak ofarbano bar 100 komada. Eto, toliko smo pripremili za Vaskrs", ispričao je Živica Terzić, glavni sudija “Tucanijade”.

Novi šampion potucao i branioca titule

Po ko zna koji put potvrđeno je da je u Mokrinu najteže da se odbrani titula, mada se i to dešavalo. Već u šesnaestini finala, Ivan Dilber je isprašio Savu Terzića, prošlogodišnjeg pobednika.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track