KRAGUJEVAC SUTRA OBELEŽAVA DAN GRADA: Pre 200 godina postao je prva moderna srpska prestonica
Foto: Aleksandar Jovanović

jubilej grada

KRAGUJEVAC SUTRA OBELEŽAVA DAN GRADA: Pre 200 godina postao je prva moderna srpska prestonica

Srbija -

Na svečanoj sednici Skupštine grada sutra će biti dodeljena najviša gradska priznanja, a Kragujevac će i nizom drugih manifestacija obeležiti Dan grada i jubilej - 200. godišnjicu proglašenja za prvu prestonicu moderne srpske države.

Zvanje Zaslužni građanin grada Kragujevca na sutrašnjoj sednici Skupštine ove godine će primiti Telal Elzik, počasni konzul Palestine u Srbiji, i glumac iz Kragujevca Mirko Babić.

Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za rezultate ostvarene u 2017. godini biće uručene Biljani Planić za oblast privatnog preduzetništva, profesoru doktoru Slobodanu Milisavljeviću za oblast medicine, Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu i istoričaru Boriši Radovanović za oblast nauke.

U oblasti umetnosti Đurđevdansku nagradu će primiti književnik Vidosav Stevanović, a u oblasti sporta strelac Milutin Stefanoviću.

Za aktivnosti humanitarnog karaktera biće uručene dve Đurđevdanske nagrade, za hrabrost i požrtvovanje u gašenju požara u TRZ Medna, kao i za organizaciju humanitarne akcije za pomoć u lečenju devojčice obolele od leukemije.

Centralna manifestacija u godini jubileja - 200. godišnjice proglašenja Kragujevca za prestonicu moderne Srbije, biće sutrašnji podnevni Đurđevdanski karneval "Kragujevac – moj glavni grad" sa više hiljada učesnika.

U dvorištu Narodnog muzeja u 12.30 biće otkriven spomenik knezu Milošu Obrenoviću. Na Trgu kod Krsta od 21 čas nastupiće Kragujevački simfo-rok, Simfonijski orkestar grada Kragujevca, rok grupe Osvajači, Agata, Propaganda 117, Istok iza, Debela Nensi, ČBS i Jelena Tomašević, a u 22.30 je tradicionalni vatromet sa zgrade Gradske uprave.

Grad Kragujevac je odlukom kneza Miloša Obrenovića pre dva veka na Đurđevdan u manastiru Vraćevšnica proglašen za prvu prestonicu moderne Srbije.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Aleksandar Jovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track