BANJALUČKI MAČAK U ČIZMAMA NAJBOLJI U SUBOTICI: Prikazane predstave iz 12 zemalja (FOTO)
Foto: N.H.

Festival pozorišta za decu

BANJALUČKI MAČAK U ČIZMAMA NAJBOLJI U SUBOTICI: Prikazane predstave iz 12 zemalja (FOTO)

Srbija -

SUBOTICA - Međunarodni, jubilarni, 25. Festival pozorišta za decu u Subotici održan je uprkos napetoj atmosferi, u kojoj su pljuštale ostavke selektora Slobodana Markovića, predsednika Saveta Festivala Ljubivoja Ršumovića i ostalih članova Saveta.

1 / 5 Foto: N.H.

Organizaciju je preuzeo Otvoreni univerzitet Subotica, pošto su neslaganja sa novom organizacijom Festivala, koju je podržao i Grad Subotica, kulminirala ostavkama.

foto: N.H.

Petodnevni Festival je završen, prikazano je 14 predstava iz 12 zemalja, a „Gran pri“ (Grand prix) je dodeljen predstavi „Mačak u čizmama“, reditelja Todora Valova, Dečijeg pozorišta iz Banjaluke.

Žiri je obrazložio, da je „predstava „Mačak u čizmama“ briše granicu između mogućeg i nestvarnog“. U žiriju festivala su Marijana Prpa Fink, predsednica I članovi Henrik Koler i Đula Urban.

foto: N.H.

Dobitnici nagrade „Mali princ“ su Pop Dušan Đurđev, naš poznati pisac za decu i mlade i dugogodšnji direktor Zmajevih dečjih igara i Vjeslav Hejno, poljski profesor, glumac, reditelj, pedagog i publicista.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Jeržiju Bijelunasu, za režiju poljske predstave „Tiha“ u izvođenju pozorišta Jan Dorman, iz Bedzina, koja gradi atmosferu priče iz sveta mitologije.

foto: N.H.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Evi Farkaševoj za scenografiju

predstave „Prodavnica igračaka“ u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica, za najbolju originalnu muziku dodeljena Peteru Kusu za muziku u predstavi „Džumbus“, pozorišta Werk89 iz Beča.

Nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dodeljena je Irini

Somborac, za predstavu „Tobi“ Pozorišta iz Skoplja. Žiri je dodelio i pet ravnopravnih nagrada za glumačko majstorstvo, Filipu Eldanu za ulogu u predstavi „Jaje“, Andi Rubinsteinu za ulogu u predstavi „Tajni život pelena“, Petri Nađ za ulogu u predstavi„Doživljaji veverice Majka”, Goranu Smoljanoviću i Dejanu Fajferu za uloge u predstavi „Majstori”.

foto: N.H.

Predsednica žirija Marijana Prpa Fink ocenila je program Festivala kao izazov za žiri, da biraju najbolje stvaralaštvo iz dvanaest zemalja.

„Posmatrajući pozorište za 50 godina, vidim kako nastaju posebne lutkarske i dramske škole za decu, razvija se teatralna misao i vizije pozorišta za decu, koje stiče zrelost, prepoznatljive emocije i vrednosti“ - rekao je Vjeslav Hejno na zatvaranju.

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, izvršnog producenta festivala, kaže da su ciljevi Festivala ostvareni. „Publiku čine uglavnom deca, da vide zanimljive predstave, razvijaju svoju kreativnost“.

foto: N.H.

Specijalni program bio je posvećen pozorišnoj tradiciji i lutkarstvu Kine,

prikazan je balet “Pinokio” novosadskog SNP, održana lutkarska izložba “Pet gradova-pet pozorišta”, lutkarski međunarodni kamp za decu.

(Kurir.rs/N. H./Foto: N. H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track