MENJA SE VIŠEVEKOVNA TRADICIJA: Poslednjih godina u Šumadiji sve više žena peče rakiju
Foto: Profimedia

reakcije su različite

MENJA SE VIŠEVEKOVNA TRADICIJA: Poslednjih godina u Šumadiji sve više žena peče rakiju

Srbija -

KRAGUJEVAC - Sa prvim jesenjim danima u Šumadiji počinje i sezona pečenja rakije. Viševekovnu tradiciju proizvodnje rakije najčešće održavaju muškarci, ali poslednjih godina u Šumadiji su se pojavile i žene koje uspešno vode sopstvene destilerije.

Jovanka Marović godinama je pekla rakiju iz hobija nastavljajući tradiciju svoje porodice. Ipak, pored novinarske karijere odlučila se da ovaj hobi pretvori u zanimanje pa od prošle godine uspešno vodi sopstvenu destileriju u čijoj ponudi je isključivo rakija od šljive.

foto: Profimedia

"Imamo ta dva kazana, pečemo te šljive koje smo skupili i ne odvajamo košticu još uvek i ono što bih volela jeste da ukoliko ne budemo morali ne bi je ni odvajala jer meni ona daje poseban miris i ja volim da se oseti taj miris šljive u rakiji. Skorije se dogodilo da je jedna žena došla, uzela flašu i počela da se smeje i ja sam se uplašila da nešto nije u redu sa samom flašom, pitam je šta joj je smešno a ona odgovara da prvi put vidi ženu da proizvodi rakiju, tako da ima različitih reakcija ali ovo je generalno jedno jako lepo zanimanje. U Šumadiji sada postoji 6 degustacionih sala. Kao što su postajali putevi vina u Šumadiji sada se prave i putevi rakije gde će ljudi koji dolaze u ove krajeve moći da vide tu viševekovnu tradiciju pečenja rakije", izjavila je Jovanka Marović, proizvođač rakije.

Jovanka Marović ima sopstveni zasad šljiva od 1 200 stabala koji se prostire na tri hektara. Godišnje peče oko četiri hiljada litara rakije a zbog kišne godine očekivala je manji procenat šećera, međutim u njenom voćnjaku plod šljiva je kako kaže bio izuzetan .

"Ono što je iznenađenje i za nas to je što smo očekivali da šljiva bude lošijeg kvaliteta zbog toga što je bilo i dosta kiše, međutim kod nas je ranije stigla i bila je neverovatna slatka. Mi još uvek pečemo rakiju na taj tradicionalan način i radimo u okviru domaćinstva moji roditelji i ja. Nikada nije bila slađa šljiva i nikada lepša rakija nije iz kazana izlazila. Tako da kada je u pitanju naš kraj ovde šljiva je bila lepa, slatka, plod je bio zdrav. Jedino što je iznenađenje jeste to što je stigla mesec dana ranije nego što je uobičajeno", dodala je Jovanka.

Jovanka je nastavila tradiciju proizvodnje rakije u svojoj porodici koja se tada prezivala Dramić tako da je ime njene destilerije posvetila pradedi koji je bio čuven u Šumadiji po proizvodnji dobre šljivovice.

foto: Profimedia

"To nam je staro prezime. Porodica Dramić posle Prvog srpskog ustanka dolazi u Šumadiju sa prezimenom Dramić. Moji su bili između dva svetska rata, pradeda i njegova braća poznati upravo sa tim prezimenom po proizvodnji rakije i oni su tada značajno bogatstvo stekli pekući rakiju pod prezimenom Dramić. Mi još uvek nismo probali a verovatno ćemo kako se podrum bude razvijao da uključimo i druge voćne rakije ali za sada rakiju pravimo samo od šljive jer to najbolje znamo da radimo", rekla je Jovanka Marović.

Od osnivanja destilerije prošlo je samo godinu dana ali rezultati su već stigli, Jovanka Marović je sa svojom rakijom osvojila drugo mesto u ocenjivanju rakija na Šumadijskom sajmu poljoprivrede u Kragujevcu.

(Kurir.rs/RTV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track