STIGLO 2.200 VAKCINA: U Vranju počela vakcinacija protiv gripa
Foto: Tatjana Stamenković

OBAVEŠTENJE ZA PACIJENTE

STIGLO 2.200 VAKCINA: U Vranju počela vakcinacija protiv gripa

Srbija -

VRANJE - U Zdravstvenom centru u Vranju počela je vakcinacija protiv gripa.

Na vakcinalnim punktovima u Domu zdravlja Vranje gde će biti sprovođena imunizacija dostupno je 2.200 doza vakcina, saopštio je menadžment ZC .

Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, predviđena je obavezna imunizacija lica koja su u posebnom riziku od teških formi bolesti, komplikacija i smrtnog ishoda.

Ove kategorije čine trudnice i sva lica starija od šest meseci života sa hroničnim poremećajima plućnog sistema , uključujući astmu, hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima , uključujući šećernu bolest, gojaznost, osobe sa bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, imunosupresijom , uključujući osobe sa HIV/AIDS, funkcionalnom ili anatomskom asplenijom, i primaoci transplantata.

Prema epidemiološkim indikacijama vakcinacija se sprovodi kod lica smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima; kod dece, omladine i starih lica smeštenih u socijalno-zdravstvenim ustanovama i kod lica zaposlenih u tim ustanovama, kao i kod lica zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

U skladu sa preporukama SZO, a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u prethodnoj sezoni na, za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadično, tako i epidemijsko javljanje u populaciji u sezoni 2018/2019. godine, u primeni je trovalentna vakcina. Vakcinacija će se sprovoditi nakon distribucije prema planu potreba na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja koji su nadležni za sprovođenje.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Republike Srbije "Milan Jovanović Batut" godišnje se na severnoj hemisferi, virusom gripa inficira više od 100 miliona ljudi, tri do pet miliona oboli od teške forme bolesti, a 250–500 hiljada obolelih umre od komplikacija bolesti. Zbog toga je od velikog značaja vakcinacija protiv gripa, kao najefikasnija specifična mera primarne prevencije.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track