PROCURIO AMONIJAK U FABRICI IZ TAVANKUTA: Curilo i pre nekoliko dana, fabrika zatvorena
Foto: Profimedia

tehnološki problem

PROCURIO AMONIJAK U FABRICI IZ TAVANKUTA: Curilo i pre nekoliko dana, fabrika zatvorena

Srbija -

Fabrika "Medoprodukt" iz Tavankuta je privremeno i preventivno zatvorena, nakon što je u jednom pogonu došlo do curenja amonijaka. To je drugi put za desetak dana, da je došlo do curenja otrovnog gasa iz pogona, iako taj incident, kako je saopšteno, nije ugrožavao ni zdravlje ljudi niti životnu sredinu.

Razlog ove havarije u Medoproduktu je pucanje cevi u kondenzatoru rashladnog sistema, nakon čega je došlo do mešanja amonijaka sa vodom u rashladnom sistemu. Uviđaj u havariju su izvršili iz inspektorata za zaštitu životne sredine Gradske uprave, a samostalna inspektorka Ksenija Erdeg izdala je rešenje zabrane da se koristi rashladni sistem, dok kvar ne bude saniran.

"Služba održavanja u fabrici preduzela je mere da se spreči širenje zaraze, zbog akcidentne situacije. Sprečen je dalji dotok amonijaka i vode, zatvaranjem sigurnosnih ulaznih i izlaznih ventila i merama koje omogućavaju smanjenje amonijaka u vodi za hlađenje", objasnila je inspktorka Erdeg.

Zakon o zaštiti životne sredine predviđa kazne u slučaju havarija od milion ipo do tri miliona dinara. Za deset dana ovo je drugi slučaj da je amonijak procureo u toj fabrici, 11. oktobra curenjem amonijaka izbijen je poklopac od kondenzatora, pa je proizvodnja prekinuta, a zbog opasnosti i potrebe da se evakuiše čak i okolni deo naselja, pozvana je tada i vatrogasna služba. Inspekcija je tada izdala i rešenje da zabranjuje korišćenje čitavog rashladnog sistema, dok kvar potpuno ne bude saniran. Kako je rečeno, obavešten je i pokrajinski sekretarijat za energetiku.

"U preduzeću ima oko 10 tona amonijaka, oseća se oštar miris, ali se ne zna kolika količina je iscurela", kazala je inspektorka Erdeg u obraćanju novinarima. Iz fabrike nije bilo zvaničnog saopštenja oko problema sa amonijakom.

(Kurir.rs/N.H./Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track