KRAGUJEVAC: Opozicija prikuplja potpise, traži manji porez za građane
Foto: Aleksandar Jovanović

akcija "Rez na porez"

KRAGUJEVAC: Opozicija prikuplja potpise, traži manji porez za građane

Srbija -

KRAGUJEVAC - Šumadijska regija, Pokret slobodnih građana (PSG), Socijaldemokratska stranka (SDS) i Pokret centra u Kragujevcu zahtevali su umanjenje poreza na imovinu građana, jer, kako navode, "Kragujevčani jedini u Srbiji plaćaju taj porez uvećan za 50 odsto".

Ove političke organizacije tokom akcije "Rez na porez" od juče prikupljaju potpise građana.

Ocenjuju da povećanje poreza nije uticalo na oboljšanje života građana i investicije u infrastrukturu. "Ako Kragujevac, osim kao naseobina, postoji i kao samouprava, Kragujevčani će se masovno odazvati i dati podršku našoj peticiji za umanjenje nepravedno uvećanog poreza", rekao je u Kragujevcu Saša Milenić predsednik Šumadijske regije i član Predsedništva PSG.

U Gradskom odboru SDS navode da ova akcija, iako politička, ima karakter građanskog protesta i izražavanja nezadovoljstva zbog činjenice da je gradska vlast, povećanjem stope poreza "zavukla ruku u džep svake kragujevačke porodice, a da za to nije dala nijedno pametno objašnjenje".

U toj stranci ocenjuju da je porez "harač" koji je gradska vlast nametnula u odsustvu investicija i novih radnih mesta, čime "uzima od inače osiromašenih građana".

"Čak 67.000 porodica kojima je porez povećan od 7 do 70 odsto s razlogom strepi da će logikom 'podižemo porez koliko nam u budžetu treba', naredna godina biti još gora zbog prezaduženosti grada i prispeća novih kredita za otplatu,a za koje će gradđni ponovo biti meta", rekla je Slavica Saveljić iz SDS u Kragujevcu.

Narodni poslanik Pokreta centra Nenad Božić smatra da povećanjem poreza na imovinu gradjani Kragujevca plaćaju u stvari "nedomaćinsko i neefikasno upravljanje gradskim resursima".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Aleksandar Jovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track