LSV: Vojvodina da traži zaštitu Strazbura

Osporene nadležnosti Vojvodine

LSV: Vojvodina da traži zaštitu Strazbura

Srbija -
Šef poslaničke grupe SNS Igor Mirović izjavio da bi posle odluke kojom je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim pojedine odredbe Zakona o nadležnostima Vojvodine trebalo raspisati nove pokrajinske izbore

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas Vladu Vojvodine da zaštitu prava građana pokrajine zatraži pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, nakon što je Ustavni sud Srbije osporio više od 20 članova Zakona o nadležnostima Vojvodine.

"Ovakva odluka Ustavnog suda predstavlja očigledno kršenje kolektivnih prava građana Vojvodine, posebno ako se uzme u obzir činjenica da u članu 20 Ustava Srbije piše da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati", naveo je LSV u saopštenju.

Kako se navodi, Ustav Srbije koji omogućava da se umanjuju nadležnosti iz oblasti socijalne zaštite, prava dece, trudnica i samohranih roditelja, zaštite životne sredine, nauke, šumarstva i niza drugih oblasti, kojem smetaju evropske vrednosti, a naročito Srem, Banat i Bačka "grubo vređa Vojvodinu".

"Sada je više nego jasno da su građani Vojvodine bili u pravu kada su poslušali poziv LSV na bojkot ustavnog referenduma i kada Ustav u Vojvodini nije prošao", piše u saopštenju.

Kako se navodi, odluka Ustavnog suda doneta je nekoliko nedelja nakon izbora Tomislava Nikolića na funkciju predsednika Srbije i istog dana kada je potpisan sporazum o formiranju republičke vlade "koja se sastoji od stranaka i pojedinaca koji su i ukinuli autonomiju Vojvodine".

"Ustavnom sudu Srbije smetaju i kancelarija Vojvodine u Briselu i definicija Novog Sada kao glavnog grada. To isto je smetalo i predsedniku SNS Tomislavu Nikoliću prilikom rasprave o zakonu o nadležnostima u republičkom parlamentu novembra 2009. godine", navodi se u saopštenju.

Pastor: Tumačenje USS restriktivnije nego što se očekivalo

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor smatra da je tumačenje USS restriktivnije nego što se očekivalo i da može da se doživi kao "protivno autonomiji Vojvodine".

Pastor je rekao da je neophodno sačekati da se odluka Ustavnog suda o zakonitosti i ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o nadležnostima Vojvodine objavi u Službenom glasniku kako bi se sa sigurnošću znalo šta je precizno navedeno, a da je na potezu Skupština Srbije koja je donela Zakon o nadležnostima Vojvodine.

On je naglasio da ne želi da tvrdi da postoje određene namere da se "postupci pokrenuti 2009. godine redom završavaju baš sada", ali da svakako usložnjavaju političku situaciju.

Za Vojvodinu je, kako je rekao, neprihvatljivo da ne može da ima Kancelariju u Briselu, a imaju je pojedini gradovi u Srbiji, da joj je zabranjeno da radi na donošenju mera za pospešivanje nataliteta, a za Jagodinu ta zabrana ne postoji.

LDP: Što pre krenuti u ustavnu reformu

U LDP smatraju da je nakon odluke Ustavnog suda Srbije stvorena konfuzija i da je Vojvodina sada u problemu, a pošto je žarište problema Ustav, što pre treba krenuti u ustavnu reformu.

Liberali, prema rečima poslanika te stranke Bojana Đurića, smatraju da Vojvodina treba da ima mnogo jasnija i šira ovlašćenja nego što ih ima po sadašnjem Ustavu i da bi to bilo dobro i za nju i za modernizaciju ostatka zemlje.

Đurić smatra i da je tajming odluke Ustavnog suda čudan, kao i da postoji opasnost da će ona rasplamsati "stare i isprazne rasprave", plašenje zemlje izmišljenim separatizmom u Vojvodini i da će služiti kao kompenzacija za krah "kosovskog patriotizma".

SNS: Posle odluke USS potrebni novi izbori u Vojvodini

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Igor Mirović izjavio je da bi posle odluke kojom je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim pojedine odredbe Zakona o nadležnostima Vojvodine, trebalo raspisati nove pokrajinske izbore.

Pošto je Zakon o nadležnostima viši akt od Statuta, to znači da su iste odredbe Statuta takođe neustavne, a pošto se po njima bira nova vlada Vojvodine, onda se postavlja pitanje kako će ona funkcionisati, kazao je Mirović.

"Danas će se po Statutu birati nova Vlada Vojvodine i pitanje je kako će ona funkcionisati s obzirom da je kao neustavan ocenjen Zakon o nadležnostima, a time i sam Statut", rekao je Mirović i istakao da bi predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor trebalo da pozove predstavnike svih političkih stranaka kako bi se do detalja proučila informacija USS.

Šef poslaničke grupe naprednjaka u vojvođanskom parlamentu rekao je da ta stranka sa jednom vrstom optimizma dočekuje odluku Ustavnog suda Srbije. On je zaključio da Statut nije imao legitimitet ni u trenutku usvajanja jer su za njega glasale samo stranke tadašnje vladajuće većine.

DSS: Neophodan novi Statut Vojvodine

Predsednik Pokrajinskog odbora DSS Branislav Ristivojević rekao je da bi današnju sednicu Skupštine Vojvodine trebalo prekinuti jer je na njenom dnevnom redu izbor pokrajinskih sekretara od kojih su nadležnosti nekih odlukom Ustavnog suda proglašene neustavnim.

"Ne znam kako će ovo funkcionisati. Najbolje bi bilo da se sednica prekine i da se što pre okupimo i damo predlog novog Statuta i Zakona o nadležnostima Vojvodine, ali ovaj put da to bude sa Ustavom Srbije", rekao je Ristivojević.

Ristivojević je podsetio da je DSS Ustavnom sudu pre tri godine podneo zahtev da utvrdi ustavnost Statuta i Zakona o nadležnostima Vojvodine, istakavši da bi nakon jučerašnje odluke mnogi na njihovom mestu bili srećni i slavili.

"DSS je danas tužan jer nam je posle tri godine Ustavni sud dao za pravo, ali nam je pokazao da su zahvaljujući vladajućoj većini građani Vojvodine izgubili tri godine", rekao je Ristivojević i dodao da niko iz aktuelnog sastava Skupštine Vojvodine ovog leta ne bi smeo da ide na odmor, već da bi svi resursi maksimalo trebalo da se upotrebe u svrhu donošenja valjanog Statuta.

DSS sve svoje potencijale stavlja na raspolaganje Skupštini Vojvodine jer, kako je kazao, bolje da sami poslanici vojvođanskog parlmenta donesu novi Statut, nego da to učini Ustavni sud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track